Hlavní obsah

Uvidíme, jak to se mnou bude cvičit, říká jednačtyřicetiletý Řezáč na startu nové sezóny

Praha

V novém týmu a po upravené přípravě vstupuje do nové sezóny český matador v bílé stopě Stanislav Řezáč. Jednačtyřicetiletý běžec na lyžích, jehož doménou jsou maratónské závody, se v nadcházející zimě bude opět soustředit na seriál Ski Classics, v němž by chtěl být celkově do třetího místa. A na bedně by rád skončil i druhý lednový víkend na své srdeční Jizerské padesátce.

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Řezáč.

Článek

Řezáčovi po loňské sezóně skončila smlouva s norským týmem Centric a nabídka na novou nepřišla. Trn z paty nakonec zkušenému závodníkovi vytrhla dohoda s českým týmem Silvini Madshus, v němž tvoří elitní dvojici spolu s českou rodačkou s rakouským pasem Kateřinou Smutnou. „Je to pro mě asi změna k lepšímu. V klidu se domluvíme, tým je v Jablonci a Bedřichově, kde jsem doma," líčí Řezáč na startu nové sezóny.

Tu odstartuje v polovině prosince na tradiční La Sgambedě v italském Livignu. „Už se tam těším, zatím jsem tam jel jen závody bruslením a loni poloviční klasiku. Je to rychlý závod, kde rozhoduje závěrečné tříkilometrové stoupání. Pokud se v té výšce udržím v přední skupině, mohl bych promluvit do šestky," vytyčil si cíl pro první závod.

Nechce na Jizerce udělat ostudu

Umístění v šestce nejlepších by bral jako úspěch i na lednové Jizerské padesátce (11.1.), kterou v minulosti třikrát vyhrál. „Jizerská je dost těžký závod, nechci udělat ostudu. Rád bych do šestého místa, do třetího ještě lepší, ale je to čím dál těžší," upozornil na zostřující se konkurenci.

Do přípravy na novou sezónu Řezáč zařadil s ohledem na skladbu Ski Classics nový prvek - častější pobyt ve vyšší nadmořské výšce. „Budeme mít tři závody nad 1500 metrů. Mělo by to pomoci," má jasno. „A pak taky nebyl jinde sníh. Plánoval jsem třeba soustředění ve Skandinávii, ale nakonec napadlo na Tauplitzu v Rakousku a dalo se tam deset dnů dobře polyžovat," vyprávěl.

Ve svém věku je pak sám Řezáč zvědavý, jak se s náročným programem popasuje. „Bude to hodně těžká sezóna," tuší. „Přece jen už nejsem nejmladší a cítím, že jeden týden je dobrý a druhý takový jiný. Nedokážu říct, jak se mnou budou ty závody cvičit. A myslím, že celkové vítězství už je pro mě hodně těžké. Rád bych byl ale celkově do tří, a kdyby se povedl jeden individuální závod, tak budu spokojený. Když vydrží zdraví, tak bych měl vydržet s nejlepšími," doplnil.

Reklama