Hlavní obsah

Bílá smrt úřadovala. Lavina pohřbila v Rakousku dva americké talenty

Sölden/Záhřeb

Lyžařský svět truchlí. Dvacetiletý Ronnie Berlack a o rok mladší Bryce Astle, členové amerického týmu sjezdařských nadějí, zemřeli v rakouském Söldenu poté, co je v pondělí zasypala lavina. Čtyři další americké lyžaře se podařilo zachránit, informovala agentura Reuters.

Symbolická minuta ticha za zemřelé americké lyžařeVideo: Reuters

 
Článek

Pátrací akce se zúčastnilo přes šest desítek horských záchranářů, nasazeni byli i policisté s pátracími psy. Berlacka i Astleho nakonec nalezli bez známek života pod téměř čtyři metry silnou sněhovou masou. Mladí Američané lyžovali ve volném terénu i přesto, že nebezpečí lavin bylo v oblasti vyhodnoceno jako „zvýšené" - stupeň tři na pětibodové škále.

Tyrolské středisko je tradiční tréninkovou základnou amerického týmu, hvězdy jako Lindsey Vonnová, Mikaela Shiffrinová, Ted Ligety či Bode Miller se v něm každoročně po cestě do Evropy připravují na závody Světového poháru.

Památku obou mladíků uctili účastníci úterního závodu Světového poháru v Záhřebu minutou ticha. Američtí slalomáři včetně olympijského vítěze Ligetyho nastoupili na start s černými páskami a se vzpomínkovými vzkazy zemřelým na helmách, americká vlajka v cíli byla spuštěna na půl žerdi.

Reklama

Související témata: