Hlavní obsah

To je forma! Samkovou na cestě za medailí provází i talisman z kuchyně

Michal Osoba (Kreischberg)Právo

Jak si po tréninkovém trápení zvednout náladu triumfem v kvalifikaci? Stačí přibalit formu na pečení! Netradiční recept zvolila snowboardkrosařka Eva Samková na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. O medaili pojede v pátek od 12.07 (živě na ČT Sport).

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Olympijská vítězka ze Soči Eva Samková se svojí formou.

Článek

Co jste před kvalifikací udělala jinak než ve středu, že máte o tolik lepší náladu?

Dala jsem si kafe s čokoládovým dortem a vzala si s sebou formu na pečení. Od teď budu muset vedle knírku vozit i formu. Ale jinak v noci to bylo hrozné, probudila jsem se asi ve čtyři a pořád přemýšlela o ježdění… Kluci v týmu jsou super, šli jsme do šampionátu s tím, že nemusím nikomu nic dokazovat a mám splněno olympoškou.

Jak vás napadlo brát si s sebou na svah formu na pečení?

Kluci si vždycky stěžovali, že pořád mluvím o tom, jak jsem upekla tohle a tamto a bylo to skvělé, jenže jim nic nepřivezu. Tak jsem jim před odjezdem do dvou v noci pekla čokoládový dort a v osm jela do Prahy. Myslím, že se dost povedl, všichni byli nadšení, jen jak je čokoládový, nikdo ho nezvládl sníst moc. A já se snažím držet dietu, tak jsem si nedala. Nechali jsme ho na balkoně, a když už tam byl jen kousek, dojedla jsem ho a formu vzala s sebou.

A tady vám má přinést štěstí?

Než jsem odjížděla, dala jsem fotkou s formou a tím dortem na facebook a nějaká paní mi psala: Hlavně, že máš formu. Tak si z toho děláme srandu, že formu s sebou mám.

Zpátky ke kvalifikaci. Měla jste na trati pojmenované Tatanka nějaký problém?

Asi ne, jen jsem trochu víc „seděla“ na Karlovi, což je skok po druhé klopence, a udělala jsem větší speed check (přibrždění – pozn. red.) před tím esíčkem. Nebylo to úplně ono, také jsem vyhrála o patnáct setin, což není moc.

Ale pořád je to kvalifikační vítězství. Jak je důležité pro samotný závod?

Rovinka po startu je docela krátká, takže je dobře, že si budu moct vybírat startovní pozici. Navíc jsme dost zapracovali na startech, jsou lepší a já mám lepší náladu.

Výkony soupeřek jste stihla sledovat?

Ty největší Lindsey Jacobellisová a Dominique Maltaisová jsou za mnou, takže se když tak potkáme až ve finále, kdyby nám to vyšlo. Ale tady je krátká trať, musím se soustředit hlavně na sebe.

Na olympiádě se závodilo v jízdách po šesti, tady po čtyřech. Vítáte to?

Je to asi lepší, obzvlášť kvůli trati. V Soči byla tak široká, že to asi bylo jedno, tady je úzká. Budu se snažit ujet, abych v esíčku měla klid.

Čekáte kontaktnější závod než v Soči?

Určitě. Není tu dlouhá rovinka, místo, kde bych mohla ujet. A tam jsem měla trochu větší formu. Ta, co mám tady, má průměr jen 26 centimetrů. (směje se)

Samková na velkých akcích
MS La Molina 20115. místo
MS Stoneham 20137. místo
ZOH Soči 2014zlato

Reklama