Hlavní obsah

Holub přistál jen s jednou lyží a stal se televizní hvězdou šampionátu

Kreischberg

Ani vítěz kvalifikace slopestylu na lyžích Fabian Bösch ze Švýcarska neměl na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu takovou pozornost jako Robin Holub. Diváci v cílovém prostoru ho nadšeně zdravili, hned za cílem ho „zatkl“ štáb rakouském televize a odváděl do studia za sličnou reportérkou, ještě dlouho po kvalifikaci se čtyřiadvacetiletý Holub objevoval v sestřizích význačných momentů soutěže. Čím si získal takovou pozornost?

Foto: Michal Osoba, Právo

Akrobatický lyžař Robin Holub v rozhovoru pro rakouskou televizi.

Článek

Při slušně rozjeté druhé jízdě se odrazil ke skoku, jenže hned na začátku rotace mu vypla a odletěla lyže. Diváci v očekávání nepříjemného karambolu vyjekli, jenže Holub jakoby nic dopadl na jednu lyži a až po chvíli jízdu zastavil. „Tohle se mi nestává,“ kroutil hlavou v cíli.

„Asi jsem moc zabral, ale jak je ten druhý skok hodně ledový, nějak se mi tam chytla hrana a lyže vypnula,“ popisoval. Pak už se jen soustředil na to, aby se nepříjemnost obešla bez následků.

„Roztáhl jsem nohy, rozbalil jsem se a dopadl na jednu lyži. Byl jsem rád, že jsem to odjel, nakonec pohodička,“ usmíval se Holub, jenž skončil v kvalifikaci jako nejlepší z Čechů jednatřicátý, dál k postupu do finále měli Šimon Bartík a Marek Skála.

Na MS se chystal za barem

V Kreischbergu byla znát uvolněná atmosféra, Francouz Quentin Ladame měl kolem helmy sombrero, lyžaři se usmívali i po pádech. „Nervozita na velkých akcích je vždycky, ale jinak je tu pohoda. Děláme, co nás baví a snažíme se to dělat co nejlíp,“ popisuje filosofii freestyle lyžařů Holub, jenž na rozdíl od elitních jezdců není profesionál, přivydělával si i v baru.

„Tři měsíce jsem se připravoval za barem a teď jsem tady,“ usmívá se. „Na podzim stejně kvůli sněhu nebylo kde trénovat. Sponzoři nic moc, ale zajeli jsme výsledky, takže od reprezentace máme nějaké peníze. Tak doufám, že teď budu moct být do dubna zavřený na horách a makat na sobě. Dělat napůl to nejde, jestli chce člověk na takové akci do finále,“ ví.

Reklama

Související témata: