Hlavní obsah

Rakušané prožili na MS ve sjezdu historický neúspěch

Beaver Creek

Dvanácté místo olympijského vítěze Matthiase Mayera bylo nejlepším umístěním rakouského lyžování na mistrovství světa v Beaver Creeku. Jedná se tak o historicky nejhorší výsledek Rakušanů, kteří naopak chtěli ukončit 11 let dlouhé čekání na medaili. Šok byl pro výpravu o to větší, že následoval po vítězstvích Anny Fenningerové a Hannese Reichelta v superobřích slalomech a stříbru Fenningerové ve sjezdu.

Foto: Jeffrey Swinger, Reuters

Rakouský závodník Matthias Mayer.

Článek

„Ve čtvrtém závodě na mistrovství světa bylo Rakousko brutálně sraženo z vlny úspěchů," napsala agentura APA.

Rakouští sjezdaři zůstali na pátém šampionátu po sobě bez medaile. Poslední cenný kov získal v roce 2005 bronzový Michael Walchhofer, který o dva roky dříve získal ve sjezdu zatím poslední titul pro svou zemi. Dosud nejhorším výsledkem Rakušanů na MS bylo deváté místo Rudiho Matta z roku 1937 v Chamonix.

Závod se naopak jel ve znamení Švýcarů. Zásluhou Patricka Künga se dočkali prestižního titulu po 18 letech, v roce 1997 v Sestriere triumfoval Bruno Kernen. Úspěch v Beaver Creeku umocnil bronzem Beat Feuz. „I ten nejhorší Švýcar skončil lépe než nejrychlejší Rakušan," konstatovala APA s připomínkou umístění Carla Janky (9.) a Didiera Défaga (11.). A skalpy všech rakouských favoritů získal i Ondřej Bank, senzačně sedmý muž závodu.

Küng je označován za překvapivého vítěze, v minulé sezoně už ale dokázal vyhrát dva závody Světového poháru, sjezd ve Wengenu a super-G právě v Beaver Creeku. Na MS ale jednatřicetiletý lyžař nikdy nic nedokázal, minule ve Schladmingu byl ve sjezdu sedmý. O své účasti v sobotním závodu navíc rozhodl až v posledním tréninku v rámci interní kvalifikace.

„Když člověk musí jet kvalifikaci, znamená to, že ten tým je silný," konstatoval Küng. „Už v super-G jsem byl připravený. Ale dnes..., geniální. Lyže jely na mě možná až příliš rychle. Sjezd, královská disciplína, zlato - to je to nejlepší, co se mi mohlo přihodit," radoval se Küng.

Reklama

Související témata: