Hlavní obsah

Odepisovaný Bauer přidával. Na patnáctce byl sedmý přes půl minuty od medaile

Falun

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil sedmý na MS ve Falunu na 15 km volnou technikou. Závod vyhrál domácí Švéd Johan Olsson, na kterého český běžec ztratil 54,7 sekundy. Druhý byl o 18 sekund zpět Maurice Manificat z Francie, třetí skončil Nor Anders Glöersen, který měl před Bauerem náskok více než půl minuty.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Lukáš Bauer na trati volné patnáctky ve Falunu

Článek
Fotogalerie

Bauer chtěl při svém prvním startu na letošním MS skončit do desítky. Vcelku dobře rozložil tempo a cíl se mu povedlo splnit. Mnohými přitom byl po rozpačité sezóně ve SP odepisován. Na MS bude startovat ještě v klasické padesátce v závěru MS.

Patnáctka je po celou kariéru Bauerova silná disciplína. Na olympijských hrách ve Vancouveru byl na stejné trati třetí, raději ale měl klasickou techniku, v níž byl druhý na OH v Turíně i na MS v Liberci 2009. Ve Falunu své zkušenosti zužitkoval. Začal totiž pomaleji, ale na rozdíl od soupeřů a velkých favoritů tempo zvyšoval a nakonec v sedmatřiceti letech si vyrovnal třetí nejlepší výsledek kariéry na mistrovství světa.

Závod byl pohřebištěm favoritů s výjimkou vítězného Olssona. Obhájce titulu Petter Northug od začátku zaostával a závěr závodu zjevně vypustil. Klasifikován byl až na 62. místě. Stříbrný medailista ze skiatlonu a olympijský vítěz na této trati z Vancouveru Dario Cologna ze Švýcarska také neměl od začátku dobré mezičasy a nakonec figuruje na 18. místě.

Vyhořeli i Rusové, naopak Manificat s Glöersenem si dojeli pro vůbec první medaile z mistrovství světa.

Nejlepší výsledek kariéry na MS zaznamenal i Martin Jakš, který na 17. místě ztratil 1:34,1 minuty. Dušan Kožíšek, který skončil ve sprintu dvojic s Alešem Razýmem šestý, obsadil 41. místo, Jan Šrail doběhl šedesátý.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):
Běh na lyžích:
Muži - 15 km volně:
1. Olsson (Švéd.) 35:01,6
2. Manificat (Fr.) -17,8
3. Glöersen (Nor.) -19,2
4. Hellner (Švéd.) -39,8
5. Krogh (Nor.) -47,6
6. Tritscher (Rak.) -53,4
7. Bauer (ČR) -54,7
8. Jespersen -57,2
9. Röthe (oba Nor.) -1:01,2
10. Bělov (Rus.) -1:04,7
...
17. Jakš -1:34,1
41. Kožíšek -2:59,2
60. Šrail (všichni ČR) -4:28,5

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články