Hlavní obsah

Bitva o glóby vrcholí. Uhájí rakouští sjezdaři křišťálový double?

Méribel/Praha

Poslední sjezdařské souboje sezóny nebudou postrádat pořádný náboj. Finále Světového poháru ve francouzském Méribelu rozhodne o majitelích osmi z desítky křišťálových glóbů pro nejúspěšnější sjezdaře sezóny. Nejsledovanější bude bitva o ty velké za celkové hodnocení SP, k nimž mají nakročeno dvě rakouská sjezdařská esa: Anna Fenningerová a Marcel Hirscher.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Dojede si Anna Fenningerová pro velký křišťálový glóbus?

Článek

Jenže chystat si doma na poličce místo pro ceněné trofeje ještě nemůžou, oba mají kvalitní pronásledovatele a zvlášť u žen se dá očekávat souboj až do nedělního obřího slalomu.

Obhájkyně velkého glóbu Fenningerová se o víkendu dostala před Slovinku Tine Mazeovou, její náskok činí třicet bodů. „Bude to těsné až do konce,“ má jasno sjezdařka, jejíž specialitou jsou obří slalomy, v nichž získala deset ze svých třinácti výher ve Světovém poháru.

Mazeová je univerzálnější lyžařkou, ale zdá se, že v nabitém programu jí v závěru sezóny dochází energie. „Sil mám dost, budu bojovat až do konce. Trénovala jsem celé léto, abych vydržela až do finále v Méribelu,“ namítá trojnásobná medailistka z letošního MS v Beaver Creeku.

Jansrud v triumf nevěří

Hirschera dělí od Kjetila Jansruda, jenž ho jako jediný může reálně ohrozit, 164 bodů. Podle papírových předpokladů by ale Nor ve středečním sjezdu a čtvrtečním super-G měl manko snížit.

„Když bude Kjetil v pohodě, klidně může v Méribelu vyhrát dva závody. Takže mě čeká ještě těžká práce,“ tuší Hirscher. Jeho rival si ale velké naděje nedělá. „Pokud bude Marcel jezdit jako dosud, je nemožné vyhrát,“ obává se.

Ve finále SP startuje vždy nejlepších 25 v disciplíně plus sjezdaři, kteří mají celkově alespoň 500 bodů (nyní odpovídá zhruba elitní desítce) a seniorští i juniorští mistři světa. Z českých lyžařů se představí jen Šárka Strachová v sobotním slalomu.

Kdo je ve hře o glóby
Muži
Celkově: 1. Hirscher (Rak.) 1248 b., 2. Jansrud (Nor.) 1084, 3. Pinturault (Fr.) 898.
Sjezd: 1. Jansrud 505, 2. Reichelt (Rak.) 485.
Super-G: Jansrud má glóbus jistý.
Obří slalom: Hirscher má glóbus jistý.
Slalom: 1. Neureuther (Něm.) 569, 2. Hirscher (Rak.) 514.
Ženy
Celkově: 1. Fenningerová (Rak.) 1341, 2. Mazeová (Slovin.) 1311.
Sjezd: 1. Vonnová (USA) 402, 2. Fenningerová 367, 3. Mazeová 306.
Super-G: 1. Vonnová 440, 2. Fenningerová 432.
Obří slalom: 1. Fenningerová 442, 2. Bremová (Rak.) 356.
Slalom: 1. Shiffrinová (USA) 579, 2. Handsdotterová (Švéd.) 489.
Ve hře je ještě v každé disciplíně sto bodů pro vítěze.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články