Hlavní obsah

Skoky i pády. Finále skikrosu na běžkách patřilo Češkám

Praha

Švédský Högfjället hostil o víkendu světové finále závodu Red Bull Nordix a v adrenalinovém skikrosu na běžkách o sobě dali výrazně vědět čeští závodníci. Už potřetí za sebou ovládla závod Lída Horká, pro stříbro si dojela Hana Hančíková a reprezentant Dušan Kožíšek obsadil mezi muži šesté místo.

Red Bull Nordix v Högfjälletu.Video: Red Bull

 
Článek

Závodníci se na pět set metrů dlouhé trati museli na úzkých běžeckých lyžích s volnou patou vyrovnat se skikrosovými prvky - skoky či klopenými zatáčkami - a navíc je čekalo i strmé stoupání. Nouze tradičně nebyla o drsné pády.

Horká ovládla finále žen zcela suverénně a dojela si pro třetí titul v řadě. „Velké očekávání jsem měla nejspíš hlavně sama od sebe vzhledem k výsledkům, které jsem zajela v posledních dvou letech. Vnímala jsem, že mi lidé v mém okolí věří, ale snažila jsem se do závodu vstoupit uvolněně a bez přehnané motivace," prozradila v cíli. „Super zážitek, perfektní atmosféra, nádherné počasí a ještě k tomu fantastický výsledek nad očekávání," jásala stříbrná Hančíková, která si musela po pomalejším startu druhou příčku vybojovat na trati.

Kožíšek se do čtyřčlenného finále nevešel a musel se spokojit se šestou příčkou. „Myslím, že jsem byl tak trochu smolař, jelikož jsem měl již od počátku vítěze celého Red Bull Nordix ve svých rozjížďkách. Emil Jönsson patří mezi světovou špičku celého Světového poháru v běžeckém lyžování a také další závodníci nepostrádali své kvality," hodnotil majitel dvou bronzů z MS.

Reklama