Hlavní obsah

Český rekord odolal. Najednou mi to vytrhlo ruce, posteskl si rychlostní lyžař Čermák

Vars

České rychlostní maximum na lyžích odolalo. Radku Čermákovi se nepodařilo zlepšit vlastní rekord. Na svahu ve francouzském Varsu dnes chyboval v měřicí zóně a dosáhl rychlosti 235,140 km/h. Nejlepší byl Ital Simone Origone, který jel 251,397 km/h, což je třetí nejvyšší rychlost v historii. Šanci vylepšit svůj světový rekord 252,454 km/h bude mít Origone ještě v pátek.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Rychlostní lyžař Radek Čermák na ilustračním snímku jako host nedávného mistrovství České republiky sportovních novinářů v Rokytnici nad Jizerou.

Článek

Čermák loni posunul český rekord na 242,751 km/h a letos mířil výše. "Chci jít krůček po krůčku na 245 a pak už je magická hranice 250," řekl český rychlostní lyžař z Harrachova, kde trénuje po ránu na sjezdovce a občas i na dojezdu mamutího můstku.

Před závody ve Varsu si Čermák věřil a pochvaloval si kvalitu sněhu. "Má ty největší možné krystaly a pod nohama je to nejrychlejší sníh, co jsem kdy zažil. Boj o rekord začíná. Už není důvod brzdit!" uvedl na sociálních sítích večer před startem.

Z nejvyššího bodu dnes umožnil vítr rychlostním lyžařům jen jednu jízdu a Čermák dosáhl rychlosti 235,140 km/h. "Špatný," napsal lyžař ČTK. Většinu trati držel ideální postoj, ale v posledních sto metrech se v měřicí zóně otevřel. "Nevím proč. Najednou mi to vytrhlo ruce a měl jsem co dělat, abych se neporoučel na zem," popsal.

Lyžaři ve Francii poprvé jeli z nižšího startu v neděli a pak tři dny kvůli silnému větru jen čekali. "Je problém se naladit na jednu jízdu pravdy, když předešlé dny jen brouzdáte po hotelu a nejsou tréninky na trati," uvedl Čermák, ale nevymlouval se. "Chyba je v řidičovi a nezbývá než to napravit další den. Možná už pojedu jen jako předjezdec, ale každá šance stát tam nahoře má váhu zlata," doplnil.

Jedno maximum už letos Čermák překonal. V andorrské Grandvaliře se začátkem března postavil na běžky, tzv. backcountry s dřevěným jádrem, které mají hrany, a rychlostí 145,875 km/h se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Reklama

Související témata: