Hlavní obsah

Řeči o medaili beru s rezervou, říká boulařka Sudová

PRAHA

Před čtyřmi lety na zimních olympijských hrách v Salt Lake City sbírala především zkušenosti, na únorové hry do Turína už ale akrobatická lyžařka Nikola Sudová pojede v roli medailového želízka. "Už jsem otrkanější a tolik mě to nestresuje," říká letošní vicemistryně světa v jízdě v boulích.

Foto: čtk/AP

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová (uprostřed) vyhrála závod Sp v jízdě v boulích v kanadském Tremblantu. Na stupně vítězů se probojovala vůbec poprvé v kariéře.

Článek

Hvězda sympatické tmavovlásky vystoupala v letošní sezóně hodně vysoko. V lednu poprvé okusila, jak chutná nejvyšší stupínek ve Světovém poháru, celkem stála na stupních vítězů pětkrát, což ji vyneslo na konečné čtvrté místo. Na světovém šampionátu ve finské Ruce pak v polovině března vybojovala stříbro, když nestačila jen na Američanku Kearneyovou.

V současné době závodnice Dukly Liberec finišuje s přípravou před olympijskou sezónou. "Ale moc to nestíhám. Týden jsem na lyžích, týden doma. Potřebuji dělat nějaké věci do školy a do toho se ještě stěhujeme," prozradila studentka liberecké Pedagogické fakulty na čtvrtečním setkání s novináři při představení svého nového generálního sponzora, plynárenské společnosti RWE Transgas.

Poslední pobyt na sněhu navíc nevyšel zcela podle jejích představ. "Na Kaprunu to bylo trochu nešťastné. Tři dny jsem ležela s chřipkou, pak napadlo hodně sněhu a měli jsme vůbec problém najít trať. Takže jsem si ani jednou neskočila svůj nový skok," připomněla svou zbraň pro Turín, která by jí měla přinést větší bodový příděl.

Na soupeřky chystá salto s vrutem mimo osu a s jeho provedením by neměla mít problém. "Úspěšnost nového skoku je 95 %. Celou jízdu, kdy nejprve skáču helikoptéru se zánožkou a roznožkou a poté nový trik, jsem zatím sjela dvakrát v Zermattu," líčila Sudová.

Novinka zabrala celý rok

Práce na novém skoku jí zabrala celý rok. "Nejdřív jsem to trénovala do vody a pak dlouze zkoumala celé provedení na videu. Teprve pak jsem přešla na sníh," popsala vývojové fáze. První pokusy prý často hodně bolely. "Problém je na jiných můstcích, které vyhazují jinam. Spadla jsem i na hlavu," přiblížila tréninkové peripetie. Ve stopách svého kolegy Aleše Valenty ale nejde a novinku pojmenovanou nemá. "Je to prostě skok mimo osu," nedělá si hlavu s názvem.

Vyšší náročnost a tím i vyšší koeficient jejího skoku by měl zaručit dobrý bodový příděl. "Koeficient je vyšší než u salta s vrutem, takže i při průměrném skoku bych měla být ohodnocená slušně. Nebudu ale možná jediná, kdo to zařadí. Trénovaly to ještě tři další holky a možná se objeví i další závodnice," říká Sudová.

Ve čtvrtek se dozvěděla potěšující zprávu, že jeden z dílů Světového poháru se nakonec bude konat těsně před olympiádou v Krkonoších. A týden nato už ji bude čekat olympijská sjezdovka. "Bude to trochu narychlo, ale aspoň to bude brzy odjeté. Nebude to nic výjimečného. Kopec znám ze Světového poháru a řeči o medaili už beru s rezervou. Ten tlak docela zvládám, už jsem otrkanější a tolik mě to nestresuje," tvrdí.

Ale přesto, je připravená na případný mediální humbuk, který se třeba před čtyřmi lety strhl kolem zlatého Valenty? "To se dá jen těžko říct. Zeptejte se, až budu mít tu medaili na krku," uzavřela se smíchem Sudová.

Reklama