Hlavní obsah

Jandu donesla nejdál lepší psychika i nová helma

HARRACHOV (Semilsko)

Jako školák při první lekci, ale i jako zkušený profesor se mohl o víkendu cítit Jakub Janda ve dvou závodech Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově. V sobotu nejprve dostal pořádně za vyučenou a skončil sedmý, ale v neděli se od psychických tlaků v domácím prostředí dokázal oprostit a potřetí v sezoně stanul na nejvyšším stupínku.

Článek

V sobotu srazila Jandu přemíra snahy. "Hrozně moc jsem chtěl. Sedmé místo sice není špatné, ale já jsem byl namotivovaný jinak," řekl po dnešním závodu. Zjevně byl naladěn lépe než v sobotu, kdy odmítl s novináři hovořit. V druhém závodu se proměnil ve flegmatika. "Dneska jsem to bral tak, že to buď vyjde nebo ne. Bylo mi to ale úplně jedno," tvrdil s tím, že sobota pro něj byla velkou školou.

Zklamání však prý netrvalo dlouho. "Šest minut a dvaapadesát sekund," uvedl s úsměvem. Jen co doběhl do hotelu, byl prý v pohodě. "Jen mi to vrtalo hlavou," připustil. Poslední červíky pochybností mu z mozku vyhnal kouč Vasja Bajc, jenž s ním skoro hodinu o problému hovořil. "Kluk to pochopil," radoval se slovinský trenér. A jak dlouho bude trvat dnešní radost? "Ta před pětatřiceti sekundami skončila," prohlásil Janda po tiskové konferenci.

Přílišná agresivita k lyžím

Sobotní druhý skok Janda pokazil ve vzduchu. "Byl jsem moc agresivní k lyžím a srazil jsem si výšku," vysvětloval, že za sedmé místo nemohl jen točící se vítr. Když dnes ráno vstal z postele, cítil se prý strašně. "Hodně unavený, nevěřil jsem, že budu schopen skočit. Ale naštěstí jsem to rozcvičil," řekl. Při závodu pak nemyslel vůbec na nic. "Stoprocentní nebyly telemarky, ale technika byla vynikající," uvedl.

Na svého vnuka se přišla podívat i babička Ludmila. V bundě Jandys týmu rozdávala úsměvy i panáky slivovice. "Ty to určitě vyhraješ, Kubo!" řekla mu dnes ráno. "Jo, to byly takové její babičkovské rady," usmíval se Janda. Slivovici si nedal. "Asi jsem alergickej, vždycky se potom osypu," řekl, ale jednoho panáka whisky si na oslavu večer neodpustí. "Maybe," hlesl anglicky s potutelným úsměvem.

Když v sobotu večer podepisoval novou sponzorskou smlouvu a přebíral novou helmu, musel mu kouč Bajc dodávat odvahu. "Nechtěl to moc měnit," prozradil na svěřence slovinský kouč. "Riziko to nebylo, včera jsem si jí zkusil, a když mi v ní vyšlo dneska první kolo," opáčil Janda. Nová ochrana hlavy je aerodynamičtější a lehčí. "Na Turné čtyř můstků dostanu ještě lehčí," uvedl.

S gratulací přispěchal i prezident

Víkendové závody prý byly nejtěžší v jeho kariéře. Jako první muž Světového poháru nechtěl zklamat, čelil velkým tlakům. "Všichni očekávali, že vyhraju, někde psali, že to je tragedie. Ale já noviny naštěstí nečtu," řekl Janda, kterému k dnešnímu triumfu poslal gratulaci i prezident Václav Klaus, jenž se byl podívat v Harrachově v sobotu.

Svým rozpoložením skokan omlouval to, že v sobotu odmítl mluvit s novináři. "Ještě bych plácl nějakou hovadinu a pak bych mohl litovat. Včera to byla daň mojí psychice," prohlásil. Na tento víkend prý hned zapomene. "Další závod může být všechno jinak," řekl.

V příštím týdnu bude tři dny nabírat fyzickou kondici a o víkendu ho čekají další závody ve švýcarském Engelbergu. Tam bude mít na hlavě opět helmu, jež mu dnes přinesla štěstí. Zůstane žlutá stejně jako jeho dres vedoucího muže SP celou sezonu? "Zřejmě ne, na Turné čtyř můstků dostanu novou, ještě lehčí a ta bude ve sponzorských barvách," vysvětlil Janda. Věří však, že žluté zůstane celou sezonu alespoň jeho startovní číslo.

Reklama

Související témata: