Hlavní obsah

Fin Ahonen cítí, že má poslední šanci

HARRACHOV

Loni na můstcích drtil soupeře od prvního závodu, v závěru zimy vyhasl. Do nového ročníku Světového poháru skokanů na lyžích vstoupil Janne Ahonen nenápadně. Ani o víkendu v Harrachově na triumf nedosáhl. "Je to zajímavější pro diváky, vítězové se střídají," nelituje Ahonen. Loni do Vánoc až na jednu výjimku vyhrál vše, letos má SP už tři vítěze: Jandu, Švýcara Küttela a Slovince Kranjece.

Článek

Zadumaná tvář chladného Seveřana v Krkonoších přesto tála k úsměvům. Opakovaně se tlačil na stupně. Skončil nejprve třetí, v neděli druhý hned za Jandou. "Ale proti loňsku je Janne trochu křečovitý," soudí Slovinec Vasja Bajc, trenér českého týmu.

Jako by se finský vládce minulých dvou ročníků SP teprve chystal na monumentální skoky, jež mu v předešlé zimě z prvních 15 klání SP přinesly 12 výher. Na MS pak bral zlato na velkém můstku. "Končil jsem ale děsně unavený," ohlíží se.

Teď rozprostírá jiný plán. "Hlavní jsou pro mě vrcholy sezóny. Oba. Lednové mistrovství světa v letech a také olympiáda. Stále z ní nemám individuální medaili," připomíná, co se mu ve veleúspěšné kariéře dosud nepovedlo, ač získával body ve SP už od sezóny 1992/93 a připsal si 30 prvenství v jednotlivých dílech SP. V Pragelatu při únorové olympiádě to pro něj budou životní závody. "Poslední šance na olympijský kov," cítí osmadvacetiletý skokan, že do dalších her ve Vancouveru na můstku nevydrží.

V létě dával vyznavač závodů v rychlých vozech přednost svým zájmům. Skokanským bitvám, jimž vládnul Janda, se vyhýbal. "Hlavně jsem trénoval, to bylo důležitější," tvrdí pilot superrychlých dragsterů. "Příprava bez porovnání s okolím, to přece není ono," namítá na dálku Bajc. Ví své. "Závody v autech už jsou pro Janneho asi lepší byznys než letní skákání, a tak jim dal přednost. Obchod ho zajímá," připomíná Bajc s tím, že se Ahonen stal i finským zástupcem velké firmy vyrábějící lyžařské náčiní.

Vynechá také některé závody zimního SP. "Potrénuju doma v Lahti, bude to třeba," nedělá si hlavu se seriálem. A též změnil image. Nechal si narůst dlouhé vlasy. "Ale s olympiádou to nijak nesouvisí. Udělal jsem to hlavně kvůli fandům."

Reklama

Související témata: