Hlavní obsah

Suverénní Björgenová do Nového Města nepřijede

JIHLAVA

Kateřině Neumannové ubyla největší soupeřka pro závody Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Na závody v závěru roku nedorazí ze zdravotních důvodů vedoucí závodnice seriálu Marit Björgenová z Norska. Domácí fanoušci se ale budou mít i tak rozhodně na co těšit. Vedle Neumannové budou v Novém Městě startovat i Martin Koukal, Lukáš Bauer a Jiří Magál.

Článek

"Björgenová není zdravotně zcela v pořádku, proto také odcestovala předčasně i z předcházejících závodů z Kanady," řekl na dnešní tiskové konferenci v Jihlavě předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl. "V norské jmenovité přihlášce je ale kompletní mužská sestava jak na sprint, tak i na patnáctikilometrový závod. Z žen kromě Björgenové chybí ještě pátá v celkové klasifikaci Světového poháru Pedersenová," dodal.

Pořadatelé chtějí tvrdý podklad

Navzdory současnému sněžení začali pořadatelé dnes dopoledne navážet na tratě technický sníh. Momentálně je na tratích v lese Ochoza okolo 40 centimetrů přírodního sněhu. "Osmdesát procent technického sněhu dáme na sprinterskou trať, neboť chceme, aby měla tvrdý podklad. Zbývajících dvacet procent umělého sněhu rozvezeme na pětikilometrový okruh, abychom mohli stopu dobře preparovat," dodal Honzl. Podle něho začalo na přípravě tratí pracovat 35 lidí.

Technickým delegátem v Novém Městě bude bývalý výborný norský běžec Vegard Ulvang. Ten požadoval, aby se závod mužů běžel na okruhu dlouhém 7,5 kilometru. "Zatím připravíme pouze pětikilometrový okruh, který bude zajímavější pro diváky na stadionu a bude i jednodušší na snímání televizními kamerami. Věřím, že se s Ulvangem na této změně domluvíme," uvedl Honzl.

Početná ruská výprava

Přihlášky zatím zaslalo do Nového Města šestnáct zemí. Nejpočetnější výpravy budou z Ruska, Norska a Německa. "Z Ruska je nahlášeno dokonce 49 lidí, počínaje závodníky a konče doprovodem," řekl Honzl.

V pátek 30. prosince se od 13:30 bude v Novém Městě bojovat o body do Světového poháru ve sprintu. V poslední den letošního roku pak poběží ženy od 10:00 závod na deset kilometrů volnou technikou a v 11:30 odstartuje závod mužů na 15 kilometrů.

Reklama

Související témata: