Hlavní obsah

Koudelka cítí šanci i v družstvech. Medaile by ale byla velké překvapení, uznává

Praha

Hned dvakrát může Roman Koudelka při světovém šampionátu v letech na lyžích, který ve čtvrtek začal na rakouském můstku Kulm kvalifikací, bojovat o úspěch. Kromě individuálního závodu mohou čeští skokani po delší době vzhlížet s optimismem i k soutěži družstev.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Roman Koudelka během posledního závodu Turné čtyř můstků v Bischofshofenu.

Článek

Berete letecký šampionát jako druhý vrchol sezóny po Turné čtyř můstků?

Šampionát v letech neznamená tolik jako klasické mistrovství světa, ale určitě to pro mě druhý vrchol po Turné je. Pak se soustředím celkově na Světový pohár, ale těším se, jak si užiju lety, snad bude dobré počasí, dost tu teď chumelilo.

Co od sebe čekáte? Pomůže síla v nohou, na které jste v létě pracoval?

V letech rozhoduje hlavně technika, o sílu tolik nejde. Mám teď kratší lyže, neměl bych mít problém, že by mě ve vzduchu brzdily. Velký cíl je být do desátého místa, ale hlavně se těším na družstva. Všem to teď začalo jít, šance na pěkný výsledek v neděli je.

I na medaili? Naposledy ve Willingenu jste byli tři v nejlepší dvanáctce…

Šance na medaili je na mamutu vždycky, ale kdyby to klaplo, bylo by to velké překvapení. Myslím, že na páté šesté místo máme úplně v klidu…

Sil máte dost? Ani po náročném Turné nebyl prostor na oddych…

Cítím se závod od závodu líp, není to jako loni, kdy jsem z Turné odjížděl úplně hotovej. V Bischofshofenu jsme dělali testy na desce a vyšly mi nejlíp v kariéře. Jdeme správným směrem, jen je třeba zapracovat na technice a stabilizovat výkonnost.

Berete si na lety jiné vybavení než na klasické můstky?

Je úplně stejné, měnil jsem jen kuličky na vázání, aby všechno sedělo. Přece jen při letech je větší tlak na lyže, tak se to snažíme hlídat.

Jasným favoritem je Slovinec Peter Prevc. Může ho někdo ohrozit?

Na mamutu je vždycky všechno možné, vítěze bych netipoval. Ale když to bude regulérní závod a všichni budou mít srovnatelné kombinézy, na Prevce nikdo nemá.

Ožehavé téma kombinéz mělo vyřešit přeměřování výšky rozkroku ve Willingenu.

Proběhlo, ale bylo to spíš na oko, skoro všem zůstaly hodnoty stejné a pokračuje to, jak to bylo. Sice nás vysvlékli a přeměřili, ale stejně nikdo nevidí, kdo má kolik naměřeno. Mně to je jedno, máme kombinézy dobře vyměřené, Michal Doležal nám je ještě upravuje. Celkově se to oproti minulým rokům zlepšilo, ale podvody jsou a budou…

Program MS
Pátek, 13.00: 1. a 2. kolo jednotlivci.
Sobota, 14.00: 3. a 4. kolo jednotlivci.
Neděle, 14.15: 1. a 2. kolo družstva.
Přímé přenosy vysílá ČT Sport.
Vybojují čeští skokané v soutěži družstev na MS v letech v Kulmu medaili?
Ano
31,4 %
Ne
68,6 %
Celkem hlasovalo 854 čtenářů.

Reklama