Hlavní obsah

Björgenová se nezúčastní běžecké Tour de Ski

Oslo

Vítězka předminulého ročníku Marit Björgenová se nezúčastní prestižního běžeckého seriálu Tour de Ski. Hvězdná norská lyžařka nebude 31. prosince na startu, protože se soustředí na únorové mistrovství světa v Lahti. Jedenáctý ročník Tour de Ski potrvá do 8. ledna a běžce na lyžích čeká sedm závodů ve Švýcarsku, Německu a Itálii.

Foto: Sport.cz

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová.

Článek

Šestinásobná olympijská vítězka a majitelka rekordních čtrnácti titulů z mistrovství světa Björgenová v roce 2015 poprvé v kariéře vyhrála Tour de Ski a získala poslední velký titul, který jí ve sbírce chyběl. Loni v prosinci přivedla na svět syna Mariuse. Po mateřské pauze se letos vrátila do Světového poháru, v listopadu vyhrála ve finské Ruce první distanční závod sezóny a aktuálně jí patří čtvrté místo v celkovém pořadí.

Na startu Tour de Ski nebude ani obhájkyně prvenství z let 2014 a 2016 Therese Johaugová, jež má minimálně do poloviny února zastavenou činnost kvůli podezření z dopingu.

V norském týmu naopak figuruje Petter Northug, který v této sezóně startoval jen v Lillehammeru a skončil tam devátý ve sprintu a až 51. na volné desítce. Třináctinásobný mistr světa se před sezónou necítil fit a teprve hledá formu. Tour de Ski vyhrál v roce 2015, poté co mu letos v létě bylo vítězství přiřčeno po dodatečné diskvalifikaci vítězného krajana Martina Johnsruda Sundbyho kvůli porušení pravidel o dopingu.

Reklama