Hlavní obsah

Zmuchlat a hodit do koše! Česká jednička víc jedla a chystá restart

Praha

Představovala jasné světýlko na konci tmavého tunelu, v němž se české ženské běžecké lyžování po odchodu Kateřiny Neumannové pohybovalo. Petra Nováková se v jednadvaceti letech probila do elitní desítky ve Světovém poháru, před dvěma lety dokázala v seriálu pravidelně bodovat. Jenže vloni se jí to i vinou zdravotních potíží nepovedlo ani jednou a se zraněným ramenem ukončila česká ženská jednička sezónu na mistrovství světa.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Česká běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Článek

„Loňský rok mi nepřinesl moc hezké pocity. Nejradši bych ho zmuchlala jako papír a hodila do koše,“ jen nerada se ohlíží za minulou zimou. Na jaře prošlo české běžecké lyžování ráznou trenérskou odměnou, kdy reprezentaci dostal na povel finský šéftrenér Ilkka Jarva, Novákové se ale změna výrazněji nedotkla. Dál zůstává věrná svému osobnímu kouči Lukáši Krejčímu.

„Věřím tréninku, který jsem doposud měla, protože předchozí sezóny byly dobré a loňská zima byla ovlivněna zdravím,“ vysvětluje krušnohorská lyžařka.

Od jara v laborce

Přesto sáhla ke změnám, které by ji měly nastartovat k dřívějším výsledkům. Hmotnost upravila směrem nahoru. „Za ty roky jsem zjistila, jaká je má optimální závodní váha, tak jsem víc jedla, abych měla energii,“ usmívá se.

Vyladit se snažila i psychiku, když se zapojila do projektu Optima. „Zabývají se výcvikem policistů, super zkušenost,“ chválí si. K policii má blízko jednak jako lyžařka Olympu a také jako studentka forenzní analýzy, od letoška majitelka bakalářského titulu. „Pokračuju na inženýra, od jara zase budu v laborce,“ tuší.

Teď ale její myšlenky směřují spíše ke startu zimy, která naostro vypukne za necelý měsíc ve finské Ruce. Do té doby Nováková potřebuje vyřešit trable s levou kyčlí, které jí výrazně omezily říjnový trénink. „Trochu manko mám, ale teď na severu už se snad naplno zapojím do tréninku. A cíle v sezóně? Sama moc nevím, kde se budu pohybovat,“ krčí rameny.

Reklama