Hlavní obsah

Samková po zisku olympijského bronzu vyhrála v La Molině závod SP

La Molina

Eva Samková vyhrála první závod Světového poháru ve snowboardcrossu po zisku bronzové medaile na olympijských hrách v Pchjongčchangu. V La Molině si připsala devátý triumf v seriálu SP v kariéře.

Foto: Czech SBX Team

Radost Evy Samkové po vítězství ve Světovém poháru v La Molině.

Článek

Olympijská vítězka ze Soči a bronzová z nedávno skončených her v Koreji v sezóně zvítězila podruhé. V lednu nenašla Samková přemožitelku v tureckém Erzurumu.

"Ve všech jízdách jsme jezdily společně a ve finále jsem jela najednou z první klopenky první a čekala jsem, kdy už mě dojedou. Pořád mě nedojížděly, tak jsem ráda, že jsem vyhrála o dost," řekla Samková a dodala: "Jsem velice spokojená a je super, že to po olympošce takhle pokračuje."

Z páteční kvalifikace postoupila Samková z druhého místa. Ve čtvrtfinále si dojela pro bezpečný postup za Nelly Moenneovou Loccozovou z Francie a stejně skončilo i semifinále. "Nechali nás vždycky hrozně vycukat na startu," řekla svěřenkyně Marka Jelínka, proč hůř startovala. V semifinále se ale po povedeném manévru při nájezdu do klopené zatáčky posunula z třetího na druhé místo.

Ve finále Samková naopak odstartovala dobře, na zvlněné části se dostala před soupeřky a s velkým náskokem si dojela pro první místo. "Přes handicap s rameny a menší sílu se jí povedl start. Byla v první zatáčce první a vedení si postupně navyšovala, až s přehledem projela cílovou čáru," řekl trenér Jelínek.

Čtyřiadvacetiletá česká snowboardistka se díky zisku 1000 bodů posunula na šesté místo v celkovém pořadí, ale už nemá šanci zaútočit na pohárové prvenství. Kvůli zraněnému ramenu a přípravě na olympiádu Samková vynechala šest závodů. Do konce zimy se pojedou ještě dva.

V čele hodnocení disciplíny je olympijská vítězka Michela Moioliová z Itálie, která v skončila v La Molině po pádu ve čtvrtfinále.

Závody SP ve snowboardcrossu v La Molině (Španělsko):
Muži:
1. Hämmerle,
2. Douschan (oba Rak.),
3. Perathoner (It.),
...v kvalifikaci 36. Kubičík,
42. Vintr (oba ČR).
Průběžné pořadí SP (po 10 z 12 závodů):
1. Vaultier (Fr.) 6520,
2. Hämmerle 4840,
3. Pullin (Austr.) 4696,
...41. Kubičík 491,9,
71. Vintr 45,9,
79. M. Koudelka (ČR) 30,1.
Ženy:
1. Samková (ČR),
2. Moenneová Loccozová,
3. Bankesová (obě Fr.).
Průběžné pořadí (po 10 z 12 závodů):
1. Moioliová (It.) 6810,
2. Trespeuchová (Fr.) 5890,
3. Bankesová 5600,
...6. Samková 3160,
37. Hopjáková 335,
42. Veselková 175,
51. Louthanová (všechny ČR) 24.

Reklama

Související témata: