Hlavní obsah

Samková pomáhá juniorům se sháněním peněz na MS

Praha

Před osmi lety získala snowboardcrossařka Eva Samková v Cardroně první ze tří juniorských titulů mistryně světa a nyní olympijská vítězka ze Soči pomáhá svým následovníkům, aby mohli na stejném místě nastartovat kariéru podobně jako ona. Právě na Novém Zélandu se na přelomu srpna a září uskuteční mistrovství světa juniorů, desítka kvalifikovaných sportovců potřebuje na cestu přes milión korun a celou částku nemá.

Foto: Foto: Red Bull

Eva Samková - ilustrační foto

Článek

"Máme s bídou třetinu. Velkou část financí na pokrytí nákladů tak sháníme na všech stranách. Od rodičů, kamarádů, nadšenců a teď také prostřednictvím HitHitu," uvedl v tiskové zprávě reprezentační kouč Marek Jelínek, muž, který stojí za úspěchem olympijské šampiónky a bronzové medailistky z Pchjongčchangu Samkové.

V rámci projektu Zéland volá se snowboardisté prostřednictvím webu zaměřeného na hromadné financování snaží vybrat 600 tisíc korun. Zatím mají dvacet procent a zbývá přes dvacet dnů. I Samková se snaží přilákat dárce. "Zéland je moje srdcovka, právě tam jsem vkročila do velkého světa," řekla Samková a doplnila: "Bez podpory okolí bych se nikdy nedostala tam, kde jsem teď. Proto chci, aby deset našich mladých oprskloušů mělo šanci vybojovat si své místo mezi elitou."

Samková by měla v srpnu na Novém Zélandu trénovat. Má v plánu být k dispozici trenérům a rozdávat rady mladým juniorům přímo v dějišti šampionátu.

"Bez medailového úspěchu na srpnovém Zélandu nedostanou podporu od státu. A řada z nich pak se snowboardkrosem skončí. Talentu i medailovým šancím navzdory," řekl Jelínek. Výzvu k pomoci třeba vyslyšeli stříbrný olympijský medailista v biatlonu Michal Krčmář nebo předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama

Související témata: