Hlavní obsah

Volejbalisté se poučili z nezdaru, do Japonska letí dřív

PRAHA

Už týden před začátkem turnaje odletí čeští volejbalisté na mistrovství světa, které v Japonsku začne v pátek 17. listopadu. Trenér Zdeněk Haník se poučil z nezdaru před osmi lety, kdy reprezentanti odcestovali do téže asijské země až těsně před šampionátem a po nedostatečné aklimatizaci pak v základní skupině hladce prohráli všechny tři zápasy.

Foto: ČTK

Foto archív

Článek

Už týden před začátkem turnaje odletí čeští volejbalisté na mistrovství světa, které v Japonsku začne v pátek 17. listopadu. Trenér Zdeněk Haník se poučil z nezdaru před osmi lety, kdy reprezentanti odcestovali do téže asijské země až těsně před šampionátem a po nedostatečné aklimatizaci pak v základní skupině hladce prohráli všechny tři zápasy.

"To mužstvo tam tehdy přijelo na poslední chvíli a udělalo hořkou zkušenost. Tentokrát se tomu předešlo," prohlásil Haník na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Je to dobře, že letíme týden předem. Aklimatizace na tak velký časový posun zabere tři až čtyři dny," souhlasil kapitán týmu Martin Lébl.

Dva týdny práce s reprezentanty naplnily nového kouče Haníka opatrným optimismem. Zjistil totiž, že národní mužstvo není v takovém morálním úpadku, jak se mu jevilo po neúspěšné kvalifikaci na evropský šampionát. "Z hlediska přístupu si nemůžu stěžovat, tým pracuje dobře. Hráči si jeden druhého váží, to jsem předtím považoval za dost špatné. Je tam i víc smíchu," uvedl kouč, který po zářijové prohře v baráži s Německem vystřídal na lavičce Igora Prieložného.

Vylepšit pověst

Haník na druhou stranu dobře ví o herních nedostatcích. "Hra v poli je špatná, na přípravném turnaji v Paříži v ní byli všichni lepší než my. Na to, že máme vyšší hráče než soupeři, bychom mohli zlepšit i blok. Naopak jsme kupodivu ustáli přihrávku," řekl Haník.

Lébl chce, aby mužstvo na šampionátu dokázalo vylepšit pověst českého volejbalu, pošramocenou neúčastí na ME 2007. "Nesmíme klesnout ještě níž. Nebereme to tak, že je to třeba náš poslední velký turnaj na tři roky dopředu, spíš chceme splatit ten dluh z minulosti," prohlásil šestadvacetiletý blokař. Za rok budou reprezentanti hrát alespoň Evropskou ligu, kterou letos vynechali, jejich start v olympijské kvalifikaci je kvůli absenci na ME nejistý.

Předloni Češi v Japonsku vyhráli oba zápasy Světové ligy, nyní je čeká skupina v Naganu, které se po olympijském zlatu hokejistů stalo památným místem českého sportu. "Samozřejmě bychom rádi pokračovali v té úspěšné tradici, ale že bychom tam vyhráli celé mistrovství světa, to si nemyslím," dodal Lébl.

Prémie za postup

Po dvou přípravných zápasech s japonskými kluby vstoupí volejbalisté do turnaje proti Íránu, který by podle Haníka měli za normálních okolností porazit. "Jenže mistrovství světa má zvláštní logiku a zákonitosti. Každý si před začátkem myslí, že může hrát dobře a vyhrávat. Na druhou stranu nás vítězství může nastartovat," uvedl.

Dalšími soupeři ve skupině budou Itálie, USA, Venezuela a Bulharsko, dál postoupí čtyři týmy. "Těším se na utkání proti Itálii, protože tam už dlouho hraju a mám tam spoustu známých, ale naším cílem bude vyhrát jiné zápasy," řekl Lébl. "Proto se nejvíc obávám právě Íránu a Venezuely," doplnil Haník.

Za postup ze skupiny vypsal svaz pro tým prémii 400.000 korun, pokud se reprezentantům podaří proniknout do nejlepší světové dvanáctky, rozdělí si rovný milión. Další odměny jsou odstupňovány od osmého do prvního místa, za titul mistrů světa by volejbalisté od svazu získali tři milióny korun. Všechny zápasy Čechů na turnaji bude vysílat televizní program ČT2.

Reklama