Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály i podruhé, doma podlehly Salamance

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály v Evropské lize i druhý zápas. Na domácí palubovce ve čtvrtek podlehly Salamance 51:62 a neodčinily tak porážku z minulého týdne v Samaře. Další utkání Pražanky sehrají sehrají příští čtvrtek na palubovce maďarské Pécse.

Článek

USK měl přitom zápas s úřadujícími španělskými mistryněmi dobře rozehraný, domácí tým ve vyrovnaném utkání většinou těsně vedl. Vysokoškolačkám se ale stala osudnou nezvládnutá závěrečná pětiminutovka, kdy se Salamance povedla jedenáctibodová šňůra, nejdelší série v celém utkání. Na takový úder už Pražanky, které závěrečnou čtvrtinu prohrály 6:21, nedokázaly odpovědět a minimálně o další týden si prodlouží čekání na první letošní euroligovou výhru.

Na domácí tým jako by dolehla odpovědnost a tíha očekávání zaplněné haly na Folimance. Úřadující české vicemistryně toužily v domácí premiéře získat vítězství, které by mohlo být jedním z klíčových při cestě za postupem ze základní skupiny. Český tým sice většinou hlavně díky dvojici Pavlíčková - Mokrošová vedl, ale nikdy nenasadil k rozhodujícímu trháku. Největší rozdíl mezi oběma týmy byl v 23. minutě šestibodový (37:31), přesto se Salamanca bez větších potížích dokázala vrátit do hry.

Zbytečné ztráty

Tým USK jí to sám usnadnil několika chybami v útoku a zbytečnými ztrátami, v obraně zase domácí celek srážely laciné inkasované koše. Španělský tým v útoku dokázal využít svoji výškovou převahu, pivotky Ohldeová s Montaňanovou domácí podkošové hráčky předčily na obou stranách hřiště. Možná k tomu přispěla i skutečnost, že Američanka Burseová ve službách USK v týdnu netrénovala kvůli pochroumanému ramenu. Její krajance Daleyové, kterou zase trápí svalové problémy, se zase nedařilo na rozehrávce.

Zápas se ve prospěch Salamanky zlomil pět minut před koncem. Jansoneová dala pět bodů za sebou a odstartovala tak rozhodující nástup španělského týmu. Hostující celek rázem odskočil do vedení 56:48, čímž USK dokonale ochromil.

Vždycky někdo selhal

Trenér Lubor Blažek byl po prohře viditelně zklamaný. "Nepovedl se nám krok, který jsme nutně potřebovali udělat. Byl to těžký zápas, ale my jsme nikdy nenašli na palubovce optimální sestavu," posteskl si Blažek. "Pokaždé se našel někdo, kdo v klíčových okamžicích selhal," dodal.

I když se nechtěl vymlouvat, na hře USK se prý projevila tréninková absence Američanek Daleyové a Burseové, které trápila zranění. Hlavně rozehrávačka Daleyová zaostala za očekáváním. "Byla na ní znát nejistota. Na jejím místě musela navíc zaskakovat Mokrošová, jejíž síla je spíš na křídle," vysvětlil Blažek.

Reprezentantka Mokrošová viděla největší nedostatky v obraně. "To byl hlavní problém. Nepomáhaly jsme si, dostávaly laciné koše. Na druhou stranu jsme dali jen něco málo přes 50 bodů, což je také dost málo," uvedla Mokrošová.

Skupina B:
ZVVZ USK Praha - Halcon Avenida Salamanca 51:62 (16:17, 31:29, 45:41)
Nejlepší střelkyně: Pavlíčková 13, Volná 12, Mokrošová 11, LeDréanová 8 - Powellová 17, Ohldenová 16, Jansoneová 12, Montaňanová 10.

Reklama

Související témata: