Hlavní obsah

Finley zajistil San Antoniu vítězství v prodloužení nad Lakers

NEW YORK

Basketbalisté San Antonia vyhráli v dramatickém nedělním utkání NBA 96:94 po prodloužení na palubovce Los Angeles Lakers. Vítězství týmu Spurs zajistil svou pátou trojkou v zápase náhradník Michael Finley, jenž se trefil sekundu před koncem nastavení.

Článek

K míči se dostal poté, co domácí doslova obklíčili nejnebezpečnějšího hráče hostů Tima Duncana, autora 21 bodů a 14 doskoků. "Chtěli jsme, aby tu akci zakončoval Tim, ale to v té chvíli prostě nešlo. Pro mě to pak byla střela jako každá jiná," řekl Finley. Hrdina zápasu po osmi letech strávených v Dallasu, kde patřil k hvězdám, hraje se Spurs druhou sezónu a nepatří do základní sestavy. Před zápasem měl průměr necelých osm bodů na utkání, v neděli jich dal sedmnáct a jen dvakrát v sezóně zahrál lépe.

Soupeř měl po jeho trojce minimum času na odpověď, navíc Spurs nepustili ke střele obávaného Kobeho Bryanta, který tak už nemohl přidat další ke svým 31 bodům. "Sehráli jsme velký zápas, 45 minut jsme byli lepší, ale nezakončili ho tak, jak jsme měli," litoval kouč Lakers Phil Jackson.

Podobná tvrzení už dlouho - a v tomto kalendářním roce ještě ani jednou - nemusel vyslovit trenér Phoenixu Mike D'Antoni. Jeho svěřenci protáhli sérii neporazitelnost už na sedmnáct zápasů, když porazili Cleveland 115:100. Vedoucí tým zámořské soutěže má na svědomí nejdelší vítěznou sérii v lize za posledních sedm let a pátou nejdelší v celé historii. Dnes se úspěšné tažení Phoenixu pokusí zastavit Minnesota.

Suns neprohráli od 28. prosince. "A při tom, jak to tomuhle rychlému týmu právě teď šlape a jak si nesobecky půjčují míč, to bude chtít pořádný výkon, aby je někdo porazil," napsal server Yahoo. Tři výhry zbývají Phoenixu k druhé nejdelší sérii historie, rekord drží od sezóny 1971/72 Lakers s 33 vítěznými zápasy za sebou.

V týmu Suns opět exceloval nejužitečnější hráč minulých dvou sezón Steve Nash, jenž vstřelil 23 bodů a přidal 15 asistencí, ale ve vyrovnaném kádru mu skvěle sekundovali Shawn Marion rovněž s 23 body, Amare Stoudemire s 22 a Leandro Barbosa s 19. Clevelandu nepomohlo ani 30 bodů LeBrona Jamese, jenž se vrátil do sestavy po zranění palce na noze, kvůli kterému vynechal jedno utkání. "Způsob, jakým teď hrají, je nepřemožitelný," řekl James.

"Lidi ale nemluví o vítězné sérii, ti vždycky mluví o tom, kdo vyhrál ligu," upozornil Nash. "Necítím se neporazitelný," dodal.

Opačné starosti než Phoenix má Boston, který prohrál 11. zápas za sebou. Na domácí palubovce prohráli Celtics 91:105 s lídrem Východní konference Washingtonem, v jehož dresu se 34 body blýskl Antawn Jamieson. Jubileum v neděli oslavil kouč Detroitu Flip Saunders, jenž koučoval 500. vítězný zápas v kariéře, když jeho svěřenci porazili hosty z Indiany 87:95.

Výsledky nedělních zápasů NBA
Cleveland - Phoenix 100:115, Milwaukee - New York 107:105, Seattle - LA Clippers 76:98, Boston - Washington 91:105, Detroit - Indiana 95:87, LA Lakers - San Antonio 94:96 po prodl.

Reklama

Související témata: