Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály v play-off Euroligy v Moskvě

MOSKVA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v úterý ve svém historicky prvním zápase ve vyřazovací části Evropské ligy prohrály na palubovce Spartaku Moskva 54:82. Odvetný zápas je na programu v pátek v Praze; pokud vysokoškolačky prohrají, letošní působení v soutěži pro ně skončí.

Článek

Pražanky měly před utkáním se Spartakem, který vyhrál základní část prestižní klubové evropské soutěže, problémy s řádící virózou. Hrát nemohla americká rozehrávačka Daleyová, jen se sebezapřením nastoupily LeDréanová s Volnou. Přesto v úvodu tým kouče Lubora Blažka statečně vzdoroval očekávanému náporu jednoho z letošních největších favoritů na vítězství v soutěži.

Po první čtvrtině USK prohrával 16:25, ve 14. minutě hostující tým, který střelecky táhla především kapitánka Michaela Pavlíčková, dokonce stáhl manko jen na osm bodů (26:34). Ale Spartaku se pak povedla šestibodová šňůra, která předznamenala rozhodující trhák. Moskvanky spoléhaly hlavně na skvělou střelkyni Thompsonovou a náskok domácího celku postupně narůstal.

USK na přelomu prvního a druhého poločasu téměř tři a půl minuty nevstřelil koš, naopak domácí tým se nadechl k velkému ofenzivnímu náporu a těsně po návratu ze šaten Spartak hřálo už dvacetibodové vedení. Vysokoškolačky už nedokázaly reagovat, nakonec alespoň udržely rozdíl pod třiceti body.

Trenér Blažek i přes prohru své hráčky chválil. I když jej mrzelo, že jeho tým nedokázal stáhnout manko alespoň pod 20 bodů. "Sehráli jsme tady určitě dobrý zápas, i když ta porážka o 28 bodů nevypadá bůhvíjak. Je velká škoda, že v poslední čtvrtině, kdy jsme prohrávali o 18 bodů, Markétě Mokrošové těsně vyklouzla trojka z obroučky a naopak jsme my inkasovali dvě trojky za sebou. Místo toho, abychom prohrávali o 15 bodů, to najednou bylo o 24 a závěr měl úplně jiný ráz," řekl Blažek ČTK.

Po utkání litoval i nízké úspěšnosti střelby svých hráček. "Dokážeme si vytvořit dobré pozice, ale nedokážeme to dotáhnout do úspěšného konce. Zatímco Spartak se v podobných situacích nemýlí," uvedl Blažek, který věřil, že v pátek sehraje jeho tým na Folimance rovnocennou odvetu. "Dnes jsme si dokázali, že můžeme hrát i s tak silným týmem důstojnou partii. Když Spartak nechal odpočívat největší hvězdy, hned jsme je dotahovali. I to je cenné zjištění," dodal Blažek.

Euroliga - osmifinále
Spartak Moskva - ZVVZ USK Praha 82:54 (25:16, 49:32, 62:40)
Nejvíce bodů: Thompsonová 25, Whitmorová 13, Penicheirová 12 - Pavlíčková 17, Volná 13, Farrisová 10. Rozhodčí: Kokainis (Lot.), Gudas (Lit.). Fauly: 14:16. Pět chyb: Farrisová (USK). Trestné hody: 17/15 - 13/9. Trojky: 5:3. Diváci: 4000.

Reklama