Hlavní obsah

Házenkář roku Galia hned dokázal, že trofej má správného majitele

PRAHA

Jen co převzal brankář Martin Galia v sobotu v Sazka Aréně cenu pro nejlepšího házenkáře České republiky za rok 2006, potvrdil v následujícím zápase s Ruskem oprávněnost svého zvolení. Řadou skvělých zákroků přispěl k nečekaně hladkému vítězství o devět gólů a více než sedmi tisícovkám diváků ukázal, že trenéři, odborníci a novináři svým hlasováním vybrali toho pravého.

Článek

Z prvenství v anketě se Galia radoval poprvé v životě, na pomyslném trůnu vystřídal Davida Juříčka z Montpellieru. Sedmadvacetiletý gólman reprezentačního týmu a bundesligového Göppingenu vítězství v hlasování nechtěl příliš věřit, ačkoliv rok 2006 jej zastihl ve skvělé formě. "Měl jsem vynikající sezonu, ale minimálně tři kluci by si to ocenění zasloužili také," řekl. Domníval se přitom, že o jeho triumfu rozhodli fanoušci, o to víc byl překvapený, že o králi české házené hlasovala "odborná porota".

Galia má v Göppingenu smlouvu až do roku 2009. Před odchodem do bundesligy, která je považována za nejkvalitnější soutěž na světě, chytal až do roku 2003 za Baník Karviná, odkud přestoupil na sezonu do švédského celku Redbergslids IK. Pak už přišlo angažmá v týmu Frisch Auf, kde je dodnes spokojený natolik, že loni odmítl solidní nabídky na angažmá z konkurenčního Kielu i francouzského Montpellieru.

"V Göppingenu se cítím velmi dobře. Líbí se tady mojí rodině a po sportovní stránce je to také skvělé. Klub mi přirostl k srdci," řekl po sobotním zápase ČTK Galia, který byl v minulé sezoně vyhlášen nejlepším gólmanem bundesligy a chytal i finále Poháru EHF. "Klub prý letos posílí a snad bychom konečně mohli hrát o Ligu mistrů," odmítl Galia myšlenky na odchod ze současného působiště. Přiznal ale, že v případě opravdu lukrativní nabídky by se nad přestupem zamyslel.

Po MS dokonce uvažoval o konci své reprezentační kariéry

V současnosti má však jiné starosti. Letos jej v rozletu zastavil zlomený ukazováček, který ohrožoval jeho start na mistrovstvím světa. Nakonec sice na šampionát odcestoval, ale zrychlená léčba zraněného prstu mu příliš neprospěla. "Prst mám nepohyblivý a znetvořený. Něco se mi v něm posunulo a čeká mě asi další operace, ale až po skončení sezony," uvedl Galia.

Český celek v Německu i se svou hlavní oporou v brance nesplnil očekávání a pro gólmana skončil turnaj obrovským zklamáním. Galia prý dokonce uvažoval, zda s reprezentací neskončí. "Navíc jsem si v klubu vyslechl své, nepomohl jsem českému celku, ani klubu," vrátil se k horším stránkám kariéry.

Neúspěch na světovém šampionátu mrzel Galiu o to víc, že jeho velkým snem je zahrát si na olympijských hrách. "To je něco, co je snem snad každého sportovce. Ale snad se tam dá ještě kvalifikovat nějak přes mistrovství Evropy," řekl s vyhlídkami na kontinentální šampionát v Norsku v příštím roce. Tam se ale nejprve bude muset reprezentace probojovat z play-off, v němž svěřence Pavla Pauzy čekají v červnovém dvojutkání Lotyši.

Reklama