Hlavní obsah

Ve volejbalovém finále budou favoritkami zkušenější Brňanky

BRNO/PRAHA

Po dlouhé třítýdenní pauze se volejbalistky Brna a pražského Olympu pustí ve středu do bojů o mistrovský titul. Moravanky mají s vypjatými zápasy větší zkušenosti, za posledních pět let vyhrály extraligu čtyřikrát, navíc jim nejlépe vyšla dlouhodobá část této sezóny. A Olymp v šesti vzájemných zápasech včetně pohárů už pětkrát porazily.

Článek

"Finálová série ale nebude rozhodně snadná. Naší předností je vyváženější tým s větší útočnou silou. K dispozici budeme mít kompletní kádr i s uzdravenou Tobiášovou," řekl na dnešní tiskové konferenci brněnský trenér Miroslav Čada. Zkušená Tobiášová se do klíčové fáze sezony vrací po únorové operaci kolena.

Obavy má Čada jen z dlouhé přestávky mezi semifinálovými a finálovými zápasy. Oba celky ji částečně vyplnily herní přípravou se zahraničními soupeři - Brno si pozvalo rakouské mistryně, na Olymp zase přijelo nejlepší slovenské družstvo Senica.

"Zápas s týmem Post Vídeň jsme vyhráli 3:2. Důležitost přikládám už prvnímu finále, neboť po dlouhé přestávce může vítězství přinést potřebné uklidnění," dodal Čada, jehož tým nestačil na tradičního pražského rivala jen ve finále Českého poháru. Ve čtyřech duelech extraligy i v Česko-slovenském poháru se ale radovaly hráčky Králova Pole.

Olymp přijímá roli outsidera

Olymp po roční pauze sesadil Slavii z trůnu pro královny metropole a ve finále přijímá roli outsidera. "Loni bylo Brno mistrem, před dvěma lety my, ale za posledních pět let mají titulů výrazně více," připomněl kouč Stanislav Mitáč. Přednosti soupeře vidí ve zkušenostech i větší ofenzivní síle. "Mají větší útočný potenciál a lépe rozdělený mezi všech pět útočících hráček," řekl ČTK.

Jeho svěřenkyně budou v honbě za body spoléhat zejména na univerzálku Havlíčkovou, která je v popředí nejčastěji bodujících hráček soutěže. "A také na hru středových hráček. Bude rovněž důležité, jak takticky zvládneme využití smečařek na hlavním kůlu. A kdo bude lépe servírovat, bude vždy o krok vepředu," dodal Mitáč.

První finále ve středu

Kapitánka Brňanek Marika Těknědžjanová jeho slova o hlavním nebezpečí v podobě Havlíčkové potvrdila a roli favoritek rovněž neodmítá. "Máme na rozdíl od loňska v kádru i zkušené a vyzrálé hráčky, které dokážou tým slovně uklidnit. Pokud se budeme soustředit na své činnosti, tak bychom měly titul obhájit," uvedla.

První zápas finálové série, hrané na tři vítězství, budou hostit obhájkyně titulu ve středu od 19:00. Dějiště se budou střídat vždy po jednom utkání, hracím dnem je také sobota, začátky v hale Olympu jsou v 17:00. Nejpozději budou volejbalové šampionky korunovány 2. května. V sérii o bronzové medaile se ve stejných termínech, ale jen na dvě vítězství, utkají loňské finalistky ze Slavie a Přerov.

Program finále:
Středa 18. dubna:
19:00 Brno - Olymp Praha,
sobota 21. dubna:
17:00 Olymp - Brno,
středa 25. dubna:
19:00 Brno - Olymp,
případně sobota 28. dubna:
17:00 Olymp - Brno,
případně středa 2. května:
19:00 Brno - Olymp.

Reklama