Hlavní obsah

Basketbalisté budou střílet koše pro mládežnické azylové domy

PRAHA

Všech dvanáct klubů z ligy basketbalistů se rozhodlo společně s Českou televizí (ČT) zapojit do rozsáhlého charitativního projektu "Každý koš pomáhá", jehož výtěžek bude věnován azylovým domům pro mládež v Praze a Valašském Meziříčí. Za každý bod, který vstřelí ve víkendových zápasech 41. kola, zaplatí hráči deset korun. Kluby pak celkový počet svých bodů vynásobí stokorunou.

Článek

Když například skončí zápas poměrem 100:80, celkový výtěžek z utkání bude činit 19.800 korun. Osmnáct tisíc korun věnují za 180 nastřílených bodů kluby, zbytek půjde z peněženek hráčů. Obnos ale může být i větší.

"Osobně jsem se rozhodl, že za každý svůj bod dám dvě stě korun, protože desetikoruna je podle mě málo. Chci, aby se vybralo co nejvíc peněz, protože jde o užitečnou a prospěšnou akci. Snad svým krokem inspiruju i další hráče," uvedl na úterní tiskové konferenci v Praze Radoslav Rančík, opora mistrovského Nymburka.

Do charitativní akce se mohou zapojit i diváci ČT. V přímých přenosech ČT4 Sport poběží hned čtyři zápasy 41. kola a lidé během nich mohou posílat dárcovské sms ve tvaru POMOCKOSEM na telefonní číslo 87777, každý azylový dům z jedné zprávy obdrží 27 korun.

Nápad vznikl během finále Českého poháru 

V sídle ČT na Kavčích horách začala sbírka neformálně už v úterý. Tisícovkou do ní přispěli Jiří Zídek, asistent generálního manažera nymburského klubu a první český hráč v NBA, prezident basketbalové federace Zdeněk Zajíček a předseda asociace ligových klubů Zdeněk Bříza. Všichni tři dokázali proměnit jeden ze svých dvou střeleckých pokusů na venkovním koši.

Nápad na uspořádání projektu "Každý koš pomáhá" vznikl v březnu během finále Českého poháru. "Dobré je, že do akce jdou všechny kluby. Chceme také změnit někdy možná negativní pohled veřejnosti na sportovce a dokázat, že nehledíme jen na sebe," řekl Zídek. "Věříme, že tento projekt nebude pouhou epizodou a něco podobného se bude opakovat každý rok."

Azylové domy na půl cesty pomáhají lidem, kteří po dovršení plnoletosti opouštějí ústavní zařízení a pokoušejí se začlenit do normálního života. Někteří basketbalisté si už prohlédli, kterým domům konkrétně pomůžou. Jeden se dokončuje v Praze-Michli a druhý ve Valašském Meziříčí.

Basketbalisté napodobili hokojové kolegy 

"Lidé, kteří opouštějí dětské domovy, mají většinou velmi limitovanou budoucnost a jsem velmi rád, že aspoň trochu můžu pomoci," řekl Rančík. "Jsme moc rádi, jak se k tomu basketbalisté postavili. Pro nás to bude veliká pomoc," uvedla Eva Mikulecká, ředitelka pražského azylového domu.

Loni se do podobného charitativního projektu zapojily kluby z hokejové extraligy, které vybraným dětským domovům věnovaly část ze vstupného. Z každé prodané vstupenky putovala jedna koruna na konto dětského domova, například ten ve Zlíně získal od tamních hokejistů po sezóně 65 tisíc korun.

Reklama