Hlavní obsah

Volejbalistky Brna vyhrály první finále nad Olympem

BRNO

Volejbalistky KP Brno porazily ve středu v prvním finálovém utkání play-off extraligy Olymp Praha 3:1. Klíčem k vítězství obhájkyň titulu byla druhá sada, v níž Brňanky odvrátily dva setboly a otočily výsledek. Druhý zápas série je na programu v sobotu v Praze.

Článek

Zejména úvodní dva sety přinesly tuhou bitvu, v níž se týmy střídaly ve vedení. V prvním dějství přišel zlom za stavu 18:18. Brňanky hodně nejistě přijímaly podání Chroustovské a Olymp šňůrou čtyř bodů získal rozhodující náskok. Díky důrazu smečařky Havlíčkové zvládl lépe i koncovku.

Také ve druhém setu nezískal žádný tým výraznější náskok. Volejbalistky Olympu vedly už 24:22, v dramatické koncovce se přiklonilo k domácímu týmu štěstí. Ke zvratu zavelely v rozhodujících momentech útočně hrající zkušené hráčky Ryšavá, Franková a Těknědžjanová.

Úspěch Brňanky psychicky povzbudil, zpřesnily hru a udržovaly si stále až tříbodový náskok. Houževnatě hrající Olymp ale nerezignoval a po zlepšené obraně na síti stačil stáhnout na rozdíl jediného bodu. Několik nevynucených chyb Olympu využily Moravanky pohotově k získání pětibodového náskoku 22:17 a soupeřkám nedaly příležitost ke zvratu.

Stejný průběh měla i čtvrtá sada, v níž po vyrovnaném průběhu Olymp zkolaboval v koncovce. I když pražské volejbalistky vedly 20:17 a 22:20, nedokázaly náskok dotáhnout k úspěchu. Naopak klidněji hrající Brňanky otočily stav a v pohodě dokráčely k prvnímu finálovému vítězství. I když jim chyběla jedna z opor Tobiášová, která musela dopoledne podstoupit v nemocnici vytahování vody z kolena.

"Nečekal jsem, že bude první utkání tak těžké. Pečlivě jsme se připravovali na Havlíčkovou, k ní se ale přidala i výborná Pastulová, kterou jsme těžko blokovali," řekl domácí trenér Miroslav Čada. Podle něj rozhodl závěr druhého setu, kdy se Brňankám podařilo odvrátit dva setboly a otočily výsledek. "Hráli jsme vyrovnaněji v útoku, měli i více hráček, které dokázaly bodovat. V prvních dvou setech jsme také zápolili se servisem. Naše hráčky vstoupily do zápasu hodně nervózně, asi byly přemotivované," mínil Čada.

Trenér Olympu Stanislav Mitáč konstatoval, že obhájkyně titulu vyhrály první zápas zaslouženě. "My jsme si zápas prohráli nezvládnutou koncovkou druhého setu. Bojovné utkání ale mělo na obou stranách hodně chyb. V rozhodujících momentech nám chybělo více klidu, některé klíčové situace jsme řešili zbrkle. Kdyby byl sobotní druhý zápas v Praze tak vyrovnaný, tak věřím, že jej dokážeme v malé hale dotáhnout k vítězství," řekl Mitáč.

Extraliga volejbalistek - finále
KP Brno - Olymp Praha 3:1 (-23, 25, 20, 23)
Rozhodčí: Pavelek, Krtička. Čas: 105 min. Diváci: 900. Stav série: 1:0.
KP Brno: Magátová, Kubínová, Těknědžjanová, Franková, Ryšavá, Mikysková, libero Tomanová - Onderková, Hudcová.
Olymp Praha: Chroustovská, Havlíčková, Pastulová, Sládková, Sluková, Novotná, libero Háječková - Duspivová, Šmídová.

Reklama

Související témata: