Hlavní obsah

Basketbalista Englický nesmí hrát kvůli užití marihuany

NYMBURK

Basketbalový klub z Nymburka, trojnásobný vítěz české ligy a aktuálně vedoucí tým soutěže, s okamžitou platností pozastavil činnost svému hráči Pavlovi Englickému. Ve vzorcích jeho moči totiž byly nalezeny stopy marihuany. Klub to v pátek uvedl na svých internetových stránkách.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiadvacetiletý podkošový hráč nyní bude čekat na rozhodnutí disciplinární komise svazu, která se bude jeho případem zabývat příští týden. S největší pravděpodobností dostane Englický tříměsíční distanc. "Pro případy užití dopingu se rozmezí trestů pohybuje od tří měsíců do dvou let. V takových případech se ale sahá k trestům na té spodní hranici," řekl ČTK ředitel první ligy Zdeněk Ringsmuth.

Tiskový mluvčí a zástupce ředitele nymburského klubu Jiří Zídek nechtěl předjímat, jestli spolupráce s Englickým skončí úplně. "Teď záleží na svazu, jaký vynese trest. A co bude s Englickým dál, budeme řešit až po sezóně," uvedl Zídek pro ČTK.

Englického případem se nyní bude zabývat i Antidopingový výbor, vzápětí výsledky svého šetření předá na svazovou půdu. Pokud se tříměsíční distanc potvrdí, znamená to pro Englického konec sezóny. Nymburskému klubu by tak chyběl v celé vyřazovací části soutěže.

K marihuaně se přiznal 

"Bude to pro nás ztráta, protože Pavel se vypracoval do pozice našeho třetího podkošového hráče. Měl dobrou sezónu, ale teď všechno hodil za hlavu. Nezachoval se týmově," uvedl Zídek na adresu hráče, který v letošním ročníku v průměru odehrál 12 minut a nastřílel téměř šest bodů na utkání. "Pavel sice vyjádřil politování, ale za to si teď mnoho nekoupíme," dodal Zídek.

Englický, který se v dubnovém Utkání hvězd nejvyšší soutěže stal vítězem soutěže ve smečování, byl pozitivně testován 11. dubna po utkání se Sadskou. Pak se prý k užití marihuany sám přiznal. "Máme důkazy, že Englický hrubě porušil disciplinární řád nejenom klubu, ale i Mattoni NBL, a proto jsme se mu ihned rozhodli zastavit činnost. Hráč byl pozitivně testován na přítomnost kanabisu v moči," uvádí se v nymburské tiskové zprávě.

Český basketbal v minulosti už jednou "marihuanovou" kauzu řešil. Předloni byl dvouměsíčním zákazem činnosti potrestán děčínský rozehrávač Marek Balík.

Reklama

Související témata: