Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic mají po pěti letech titul

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Volejbalisté Českých Budějovic získali po pěti letech mistrovský titul. Ve finálové sérii extraligy vyhráli nad Duklou Liberec 4:1 na zápasy, sobotní duel na jihu Čech skončil vítězstvím domácího Jihostroje ve třech setech.

Článek

Již třetí zlatou medaili během svého působení v českobudějovickém týmu získala po letech 2000 a 2002 dvojice Petr Habada a Štěpán Smrčka, trenér Petr Brom zase dovedl mužstvo až na vrchol hned ve své první sezóně na jihu Čech.

Před čtyřmi lety přitom Brom ovládl extraligu s letošním finálovým rivalem Libercem. "Recept na tituly žádný nemám," usmíval se. "Kluci byli strašně poctiví a pracovití, měli disciplínu. Před sezónou s námi odborníci nepočítali, o Budějovicích ve zmínkách o favoritech nepadlo ani slovo. Ale vyhráli jsme i bez výrazných hvězd," prohlásil Brom v rozhovoru s novináři.

Domácí se před největší návštěvou ve své prostorné hale za poslední roky zdáli být zpočátku nervóznější, ale zato lépe bránili a také útočili mnohdy jen proti jednobloku. Českobudějovický kapitán Pochop si dvakrát krátce za sebou blokem "vychutnal" libereckého univerzála Poláka a ten už v prvním setu střídal. Zlom ve vývoji úvodní sady přinesl nahrávač Sládeček - začal dvěma esy a při jeho celkem čtyřbodové šňůře Jihočeši získali rozhodující náskok 20:16.

Polák opět v sestavě

Do sestavy Dukly se po změně stran vrátil zkušený Polák, ale dlouho na hřišti nevydržel. Z palubovky chvíli nato odešla i další osobnost finálové série, domácí blokař Pochop. "Měl problémy s útokem, potřebovali jsme změnu," vysvětlil trenér Brom. Pochopův náhradník Mach se rychle chytil, takže budějovičtí hráči dále šlapali, od začátku setu byli o pár bodů nad soupeřem a dusili ho pod tlakem. Z něj pramenily i chyby útočících libereckých hráčů. Právě smeč do autu pomohla Jihostroji proměnit první setbol.

Lepší obrana byla základem úspěchu domácích volejbalistů v celé sérii o mistrovský titul. Dnes po každém úspěšném bloku trenéru Bromovi vyletěly ruce zaťaté v pěst nad hlavu a věděl, že titul je už hodně blízko. Ještě mu na chvíli zatrnulo, když se Liberec nadechl k náporu a otočil na 22:21. Hrdinou posledních výměn se ale stal domácí smečař Zach, který v koncovce třikrát za sebou nekompromisně zaútočil a od libereckých bloků poslal míč mimo dosah hostující obrany.

"Po prvním setu jsem věřil, že už to dneska dotáhneme. Tým byl nahoře," vykládal Brom v připraveném mistrovském tričku žluto-červené barvy, už nasáklého šampaňským. "Oslavy ale připravené nemáme. Řeči o konci sezóny jsem neposlouchal, jsem hrozně pověrčivý," dodal.

Pochop se vrátil ze Španělska

Čtyřicetiletý blokař a bývalý kapitán národního týmu Stanislav Pochop se vrátil před sezónou do Čech po dlouhé době strávené ve Španělsku, titul získal už šestý. Poslední "český" zažil před 16 lety. "Přesně si na to vzpomínám, vyhráli jsme v Žilině 3:2," připomněl tažení někdejšího Olympu Praha a bez zaváhání vyjmenoval i tehdejší základní sestavu.

Podle něj bylo hrozně důležité, že Budějovice šly do play-off z nejvýhodnější pozice. "V semifinále proti Brnu jsme na rozdíl od Liberce ušetřili síly. A ve finále byl strašně důležitý druhý zápas: nám se nedařilo, Liberec byl lepší, a stejně jsme vyhráli 3:2," dodal Pochop, který má smlouvu ještě na rok.

Volejbalistům Liberce se útok na double v této sezóně nepovedl, po triumfu v Českém poháru jim mnohem cennější trofej sebral soupeř. Sezona dneškem nekončí pro tři aktéry finálových bojů - Zach, Kryštof a Zadražil se po oslavách a odpočinku připojí k reprezentaci připravující se na Evropskou ligu.

Výsledek - finále, 5. zápas:
České Budějovice - Liberec 3:0 (22, 20, 23)
Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 75 min. Diváci: 2000. Konečný stav série: 4:1.
Č. Budějovice: Sládeček, Zach, Pochop, Motys, Čajan, Smrčka, libero Habada - Mach, Ventruba.
Liberec: Zadražil, Simaro, Bíza, Dittrich, Polák, Jeslínek, libero Kryštof - Vencovský, Čermák, Vampola, V. Rosenbaum.
Konečné pořadí extraligy 2006/07:
1. České Budějovice, 2. Liberec, 3. Opava, 4. Brno, 5. Ostrava, 6. Kladno, 7. Ústí nad Labem, 8. Zlín, 9. Příbram, 10. Benátky nad Jizerou (sestup).

Reklama

Související témata: