Hlavní obsah

Nowitzki je jako první Evropan nejužitečnějším hráčem NBA

NEW YORK

Němec Dirk Nowitzki se stal historicky prvním basketbalistou z Evropy, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem NBA. Osmadvacetiletý křídelní hráč dovedl Dallas k prvenství po dlouhodobé části ligy, ale v play-off si prožili Mavericks obrovské zklamání, když vypadli hned v prvním kole s Golden State.

Článek

O tom, že Nowitzki získal prestižní ocenění MVP za tuto sezónu, informoval v pátek agenturu AP jeden z funkcionářů Dallasu, který si přál zůstat v anonymitě. Vedení ligy totiž oficiálně oznámí výsledky hlasování novinářů až na úterní tiskové konferenci.

Nowitzki ukončil dosavadní kralování kanadského rozehrávače Steva Nashe z Phoenixu, který byl největší hvězdou NBA v posledních dvou letech. S Dallasem prožil německý reprezentant jednu z nejvydařenějších základních částí sezóny v klubové historii, když tým z 82 zápasů prohrál jen patnáct. Sen o titulu se ale rozplynul nečekaně brzy.

Toto zklamání rodák z Würzburgu, který v NBA působí od roku 1998 a je stále věrný barvám Dallasu, ještě nestrávil. "Nic o tom (MVP) zatím nevím, ale byla by to určitě obrovská čest. Ve dvaceti letech bych si myslel, že je to skvělé ocenění, ale momentálně cítím prázdnotu. Rána z vyřazení je ještě příliš čerstvá," nechal se slyšet německý basketbalista, který v základní části ligy dosáhl v průměru 24,6 bodu, 8,9 doskoku a 3,4 asistence.

V play-off se ale nedostal ani na dvacet bodů a Dallas prohrál v sérii s Golden State 2:4 na zápasy. Agentura AP připomněla, že se stal Nowitzki nejen prvním evropským vítězem ankety a zároveň hráčem, který nechodil v USA na střední či vysokou školu, ale po 25 letech je také prvním držitelem ocenění MVP, přestože v play-off nevyhrál jedinou sérii. Posledním stejně smutným hrdinou byl Moses Malone z Houstonu v sezóně 1981/82.

Reklama

Související témata: