Hlavní obsah

Riley by měl dodržet smlouvu s Miami, zůstane další tři roky

MIAMI

Uznávaný basketbalový trenér Pat Riley oznámil, že chce v týmu zámořské NBA Miami Heat dodržet kontrakt, jenž mu vyprší v roce 2010. Ukončil tak spekulace a obavy fanoušků Heat o možném konci kariéry. Dvaašedesátiletý Riley zároveň ubezpečil, že bude současně nadále zastávat také roli prezidenta týmu.

Článek

"Je to pro mě závazek vůči této organizaci. Chci se pokusit postarat o to, abychom se dostali zase zpět nahoru," uvedl Riley s připomenutím poslední nepovedené sezóny, v níž Miami vypadlo již v prvním kole play-off s Chicagem, navíc ostudným poměrem 0:4 na zápasy.

Jeden z nejuznávanějších trenérů historie NBA skončil s koučováním již jednou v roce 2003, ale poté, co lavičku Miami opustil koncem roku Stan Van Gundy, se k trénování znovu vrátil a hned dovedl Heat k mistrovskému titulu. Ke konečnému rozhodnutí nyní definitivně dospěl po rozhovoru s rodinou.

Riley tak vyplnil nedávné veřejně projevené přání Alonza Mourninga, který se chystá na svou poslední sezónu. "Musí se vrátit a být u mé poslední sezóny. Spolu jsme začínali a věřím, že spolu můžeme v pozitivním duchu také skončit," přál si Mourning v polovině července, kdy se sám rozhodl pokračovat v aktivní kariéře ještě jednu sezónu.

Riley je s 1195 odkoučovanými výhrami třetím nejúspěšnějším lodivodem NBA; před ním jsou pouze Lenny Wilkens (1332) a Don Nelson (1232). Stejná pozice mu patří i mezi trenéry, kteří nejvíckrát dovedli svůj tým k titulu šampiónů. V roce 2006 se z pozice hlavního trenéra radoval již ze svého pátého vítězství.

Reklama

Související témata: