Hlavní obsah

Basketbalisté po úspěchu v Itálii těsně podlehli Rusku

PAŘÍŽ/PRAHA

Čeští basketbalisté v dalším testu před mistrovstvím Evropy podlehli v pátečním zahajovacím utkání na turnaji v Paříži Rusku těsně 80:83. V sobotu nastoupí svěřenci kouče Zdeňka Hummela proti Francii a v neděli turnaj zakončí duelem s Portugalskem.

Článek

Po turnaji v Itálii, kde porazili další účastníky šampionátu Lotyšsko a Polsko a podlehli jen domácímu výběru, měli v pátek Češi na dosah třetí výhru v přípravě za sebou. Vítězství by se rovnalo senzaci, protože ruský výběr nastoupil kompletní, v jeho sestavě byli i hvězdní Kirilenko, Savrašenko, Ponkrašov či americký rodák Holden. První tři čtvrtiny čeští basketbalisté ovládli rychlou hrou, tým střelecky drželi tahouni Welsch s Bartoněm a Rusové před poslední desetiminutovkou ztráceli už dvanáct bodů.

Závěr ale Čechům vůbec nevyšel, ruský tým si obrovským tlakem vynutil převahu, jeho střelci trefili pět trojek a náskok soupeře se rychle rozplynul. Rusku nakonec patřila i dramatická koncovka. Trenér Hummel byl po zápase zklamaný. "Moc mě taková porážka mrzí, protože nikdy v kariéře jsem Rusy neměl takhle na lopatě. Takže jsme zklamaní a naštvaní, protože chvilková nepozornost ve čtvrté čtvrtině nás stála velmi cenné vítězství," litoval Hummel v rozhovoru s ČTK.

Výpadek v závěrečném dějství si neuměl vysvětlit. "Tři čtvrtiny jsme hráli skvělý basket, což je do další práce velké povzbuzení, ale pak jsme začali dělat zbytečné a triviální chyby, které by se nám na mistrovství mohly hodně vymstít. Ale musíme si z toho vzít i něco pozitivního. Dobré je to, že jsme se Rusů nezalekli a hráli jsme naprosto vyrovnanou partii," dodal Hummel, který vyzdvihl především výkon rozehrávače Whitfielda.

V generálce čekají na tým Španělé 

Basketbalisté mají v posledních týdnech hodně nabitý program vyplněný množstvím přípravných duelů a náročnými přesuny po celé Evropě. Před týdnem v Děčíně absolvovali dvojzápas s Finskem, pak se přesunuli do Itálie a z ní se po středečním dni volna přes Brusel dostali až do Paříže. "Ale žádná ponorková nemoc se rozhodně nedostavila, jsme v jednom kole, takže na nic takového není čas," podotkl s úsměvem manažer reprezentace Pavel Stara. "Navíc dobré atmosféře pomáhají i výsledky. Naše vystoupení v Itálii sklidilo spoustu pozitivních ohlasů," uvedl Stara.

Ve francouzské metropoli si basketbalisté znovu ověří, jak vysoko mohou na šampionátu ve Španělsku pomýšlet. Na turnaji narazí na další tři účastníky ME. "Je to znovu skvěle obsazený turnaj, bude to pro nás výborný test," uvedl Stara. Češi se představí se stejným týmem, který hrál už v Itálii. Ve výběru je nyní třináct hráčů, na šampionát jich pojede dvanáct. Bylo by proto velkým překvapením, kdyby se do reprezentace protlačil někdo, kde neabsolvoval dva poslední turnaje. "Mohlo by k tomu dojít pouze v případě velkého poklesu výkonnosti nebo zranění," řekl Stara.

Ihned po turnaji v Paříži se výprava přesouvá do Španělska a v úterý se v generálce ve Valencii postaví domácímu celku, možná největšímu favoritovi celého mistrovství.

ČR - Rusko 80:83 (22:15, 36:30, 64:52)
Nejvíce bodů ČR: Bartoň 19, Welsch 18, Starosta 10.
Další zápasy českého týmu:
Sobota 18. srpna: Francie - ČR (20:30),
neděle 19. srpna: ČR - Portugalsko (17:30).
Sestava českého týmu:
Rozehrávači: Vrubl, Beneš, Whitfield, křídla: Welsch, Bartoň, Kraus, Miloš, Sokolovský, Nečas, pivoti: Starosta, Jakub Houška, Pospíšil, Benda.

Reklama