Hlavní obsah

Krempaská: Úspěch bude do šestého místa, máme ale tajné přání

HASSELT

Před začátkem evropského šampionátu v Belgii si tým českých volejbalistek dal za cíl postup ze základní skupiny, nyní by úspěchem podle trenérky Táni Krempaské bylo skončit do šestého místa. V osmifinále, kam Češky postoupily díky výhrám nad Španělskem a Bulharskem, je čekají favoritky z Nizozemska, Srbky a domácí Belgičanky.

Článek

Hráčky sice připouštějí sílu soupeřek, věří však, že i tak mohou postoupit do dalších bojů a překvapit. Do šestičlenné osmifinálové skupiny si přinesly vítězství a porážku, do semifinále se probojuje jen nejlepší dvojice z Hasseltu a Charleroi.

"Samozřejmě máme nějaké tajné přání, ale protože to je tajné přání, tak ho nemůžu vyslovit. Ale do šestého místa to pro nás bude úspěch," řekla ČTK Krempaská. "Uvidíme, jaký bude první zápas. Nechci předbíhat. Bude to těžké, ale já věřím, že ještě překvapíme," dodala.

Druhou fázi ME zahájí Češky po pondělním dni volna v úterý večer duelem s domácí Belgií. Pak je čekají Srbky a žhavé kandidátky na medaili z Nizozemska. Hráčky i trenérka jsou si vědomy síly všech tří soupeřů. Nejvíce si věří na domácí reprezentaci, jejíž hru mají dobře přečtenou z přípravných zápasů.

Jamborová: Soupeři jsou silní, ale my si věříme

"Víme, že Holanďanky jsou silné, a stejně tak i Srbky. Belgičanky zase budou v domácím prostředí. Ale věříme si," řekla ČTK univerzálka rakouského Schwechatu Jana Jamborová.

Tým podle ní hraje dobře a při nedělním vítězném utkání se Španělkami ve třetím setu prokázal, že je schopný dotáhnout i výraznější náskok soupeře. Výhodou je i vyrovnanost kádru, což po nedělní výhře vyzdvihla také trenérka. "Myslím, že minimálně na Belgii máme," dodala bojovně Jamborová.

Postup ze základní skupiny se českým volejbalistkám na evropské půdě podařil po dlouhých deseti letech a namlsal je pomýšlet výše. "Uvidíme, jak se bude dařit. Když to bude vycházet, tak máme šanci postoupit dál," poznamenala Aneta Havlíčková, jedna z mladých tváří v seniorském národním týmu. "Bude to těžké, ale stát se může cokoli," dodala hráčka pražského Olympu.

České hráčky chtějí porazit hlavně Belgii

"Srbky jsme tady viděly proti Nizozemsku a odehrály velmi kvalitní zápas. Je tam víc hráček, které budou hodně nebezpečné," podotkla nahrávačka Michaela Jelínková na adresu bronzového celku z loňského MS. Jana Šenková ale připomněla, že český tým už s obhájkyněmi zlata Polkami, s nimiž prohrál 1:3, ukázal, že může hrát i proti silným soupeřům kvalitní volejbal.

"Belgii bychom chtěly určitě porazit. A pak uvidíme. Já myslím, že když Slovenky dokázaly vyhrát nad Srbkami, tak proč bychom nemohly my. Myslím, že to je otevřené," dodala smečařka Helena Horká. Všechny zápasy by nadále měla vysílat Česká televize na programu ČT4 Sport.

Reklama