Hlavní obsah

Prohra s Belgií vzdálila volejbalistkám sen o semifinále ME

HASSELT

České volejbalistky zahájily osmifinálovou skupinu v Hasseltu prohrou 1:3 s domácí Belgií, na kterou si ve druhé fázi evropského šampionátu nejvíce věřily. Optimální pohodu ale našly jen ve druhém setu, který vyhrály 25:18, v ostatních sadách byly v bouřlivé atmosféře jasně lepší jejich soupeřky. V tabulce Češky klesly na páté místo, do semifinále postoupí jen dva týmy ze šestičlenné skupiny.

Článek

Vydařené vystoupení v základní skupině vlilo hráčkám i fanouškům do žil optimismus, jenže dnešní výsledek ho nepodpořil. Sen o bojích o medaile se Češkám značně vzdálil, ale reálný zůstává cíl trenérky Táni Krempaské skončit do šestého místa. Před sebou však mají reprezentantky papírově silnější soupeře, než byla Belgie. Ve středu od 17:30 se utkají s vítězem letošní Světové Grand Prix Nizozemskem a o den později se Srbskem, třetím týmem z loňského MS.

Češky a Belgičanky se velmi dobře znaly. Krátce před šampionátem ve vzájemných duelech dolaďovaly formu; ze tří přípravných zápasů skončily dva vítězstvím českého týmu. Proto se dnes Krempaská snažila soupeřky zaskočit a dosavadní základní sestavu svého vyrovnaného kádru z poloviny vyměnila. Už v prvním setu ale musela často střídat, nápor Belgičanek však nezastavila.

Od druhé sady už nastoupily smečařka Matuszková, blokařka Plchotová i univerzálka Šenková a nepříznivý vývoj se podařilo otočit. Jenže pohoda z českého týmu znovu vyprchala, belgické hráčky začaly mít převahu a jen z poloviny zaplněnou halu tisícovkou fanoušků potěšily výhrou 3:1. Českým smečařkám se nedařilo, hlavní ofenzivní silou byly blokařky Spalová s Plchotovou.

Mistrovství Evropy volejbalistek:
Osmifinálová skupina F:
Česko - Belgie 1:3 (-16, 18, -17, -21)
Rozhodčí: Menner (Něm.), Gerothodoros (Řec.). Čas: 96 min. Diváci: 1000.
Sestava ČR: Božková, Jamborová, Horká, Spalová, Šimánková, Havelková, libero Tomanová - Plchotová, Šenková, Jelínková, Havlíčková, Matuszková.
Tabulka skupiny F:
1. Polsko3309:36
2. Nizozemsko3218:45
3. Srbsko3216:75
4. Belgie3126:74
5. Česko3125:84
6. Bulharsko3034:93

Reklama