Hlavní obsah

Volejbalistky podlehly na ME Nizozemsku a o medaile hrát nebudou

HASSELT

České volejbalistky prohrály na mistrovství Evropy s Nizozemskem 0:3 a ztratily šanci na postup do semifinále. V posledním kole osmifinálové skupiny v Hasseltu budou ve čtvrtek proti Srbsku usilovat alespoň o možnost zařadit se mezi sedm celků, které si zajistí účast na příštím šampionátu za dva roky v Polsku.

Článek

Trenérka Táňa Krempaská nemohla v utkání proti nečekaným vítězkám letošní světové Grand Prix využít v základní sestavě blokařku Plchotovou, která si natáhla vazy v koleně. A její spoluhráčky dnes začaly velmi špatně: ani oddechový čas za stavu 5:0 Nizozemky nezastavil a skóre rychle vyletělo až na 9:1. Hlavně proto, že svěřenkyně Avitala Selingera měly po nepřesném českém příjmu hodně usnadněnou práci v obraně.

Až pak se hrozivý nárůst nizozemského vedení zastavil a po zlepšených blocích a esu Matuszkové se Češky dokonce přiblížily na tříbodový rozdíl. Soupeř, složený téměř výhradně z hráček jediného klubu z Amstelveenu, však dál trpělivě využíval občasného nesouladu v českých řadách, neomylná byla především Flierová při útoku ze zadní zóny.

Začátek druhého setu naopak českému týmu vyšel, ale ani vedení 7:3 zdaleka nic neznamenalo. Ještě při druhém technickém oddechovém čase české reprezentantky vedly (16:15), ale pak už jen v hlubokém útlumu bezmocně přihlížely sérii útoků nizozemského celku, který dospěl k setbolu nevídanou devítibodovou šňůrou.

Krempaská: Bylo to nad naše síly

Nejvyrovnanější byla třetí sada, ani v té se však českému týmu nepodařilo vyvést favorizovaného protivníka z rytmu. Nadějné bylo vedení 12:8 po esech Jelínkové a Matuszkové, herní drzost střídající nahrávačky Jelínkové pak znamenala dvoubodový náskok do koncovky. I ten se ale po dalších nepřesnostech na české straně dvorce rychle rozplynul. "Byl to soupeř nad naše síly, na tak kvalitní hráčky jsme neměly," řekla trenérka Krempaská po utkání České televizi.

Její svěřenkyně se rozloučí se šampionátem čtvrtečním utkáním proti Srbsku, bronzovému týmu z loňského mistrovství světa, kterému jde o postup do semifinále. Zápas posledního kola skupiny v Hasseltu začne v 15:00.

ME volejbalistek - osmifinálová skupina F:
ČR - Nizozemsko 0:3 (-18, -17, -22)
Rozhodčí: Prodanovič (Chorv.), Ilbeyli (Tur.). Čas: 67 min. Diváci: 300.
Sestava ČR: Matuszková, Božková, Šenková, Horká, Spalová, Šimánková, libero Tomanová - Jelínková, Havlíčková, Jamborová, Plchotová.
Srbsko - Bulharsko 3:1 (-20, 16, 19, 28).
Tabulka skupiny:
1. Nizozemsko43111:47
2. Srbsko4319:87
3. Polsko3309:36
4. Česko4135:115
5. Belgie3126:74
6. Bulharsko4045:124

Reklama

Související témata: