Hlavní obsah

Mutombo bude i v 41 letech hrát za Houston NBA

HOUSTON

Basketbalový pivot Dikembe Mutombo bude i v 41 letech hrát NBA, se svým dosavadním klubem Houstonem Rockets totiž podepsal novou jednoletou smlouvu. Rodák z Konga se tak chystá už na svoji sedmnáctou a zároveň poslední sezonu v prestižní soutěži. Specialista na obrannou činnost v ní v minulosti hájil barvy Denveru, Atlanty, Philadelphie a krátce i New Jersey a New Yorku.

Článek

Od roku 2004 ale nastupuje v Houstonu, kde v minulé sezóně sehrál důležitou roli po zranění hvězdného čínského pivota Jao Minga, který kvůli zlomenině nohy přišel o tři desítky zápasů. Mutombo zaujal jeho místo v základní sestavě a v době Číňanovy absence dosáhl průměrů pět bodů a 10 doskoků na zápas. Nakonec odehrál v sezoně 75 utkání, ve své kariéře už jich má na kontě 1148 s průměry 10,6 doskoku a 10,1 bodu.

"Chci si užít každou sekundu a minutu svého posledního roku v NBA. Doufám, že to bude nezapomenutelné loučení," řekl Mutombo novinářům před zahájením tréninkového kempu Rockets.

O konci kariéry už uvažoval po minulé sezóně, kdy nebyl spokojen s pouhými 40 odehranými minutami v sedmizápasové neúspěšné sérii prvního kola play-off proti Utahu. Rozmluvila mu to prý po tříhodinovém rozhovoru jiná legenda Houstonu Hakeem Olajuwon. "Povzbudil mě. Končit se prý nemá kvůli vzteku z neúspěchu," uvedl Mutombo, který v kariéře zblokoval 3230 střel soupeřů a právě Olajuwon je jediným v historii, kdo to dokázal častěji.

Reklama