Hlavní obsah

Francouzští ragbisté přelstili novozélandský bojový rituál

CARDIFF

Tradiční předzápasový rituál zvaný haka, který má novozélandské ragbisty naladit na bojovnou notu a zastrašit soupeře, dokázali v sobotu francouzští reprezentanti využít ve svůj prospěch. Když favorizovaní hráči All Blacks spustili před čtvrtfinále mistrovství světa svůj ryk, postavili se proti nim na vzdálenost pouhých několika centimetrů.

Článek

Novozélanďany obvykle pouštějící hrůzu tím nejspíš vyvedli z míry. I když vítězové premiérového světového šampionátu v zápase vedli 13:0, nakonec podlehli 18:20.

S nápadem dát hráčům Nového Zélandu najevo svou nebojácnost přišel veterán francouzského týmu Serge Betsen. "Chtěli jsme jim ukázat, že jsme připraveni. Haka znamenala důležitý moment. Byla to výzva tváří v tvář," uvedl Pieter De Villiers. Soupeře prý počínání francouzského týmu zaskočilo. "Kluci říkali, že někteří jejich hráči uhýbali pohledem, nebo sklopili oči. Psychicky je to poznamenalo," mínil.

Francouzský manažer Jo Maso připustil, že šlo o riskantní krok, ale s trenérem Bernardem Laportem dali hráčům svolení. Tým tak podle něj demonstroval své odhodlání. "Řekli jsme OK, když to bude s respektem, ale nesmí to dojít až k nějaké provokaci. Je fantastické, že se pro něco takového rozhodli. Nestane se vám každý den, abyste čelili hace," uvedl Maso.

Francouzský kapitán Raphael Ibanez odmítl, že by výběr pořadatelské země chtěl soupeře provokovat. "Chtěli jsme ukázat svou hrdost. K Novozélanďanům chováme velký respekt, ale dneska rozhodla odvaha," konstatoval.

All Blacks byli lepší, ale vypadli

Novozélanďanům nepřál ani předzápasový los o barvu dresů, takže nemohli nastoupit ve své typické černé. All Blacks měli šišatý míč v držení 72 procent času a byli lepší i v dalších činnostech, ale svou převahu nedokázali dotáhnout k výraznějšímu náskoku. Přitom s Francií neprohráli ani jednou za posledních sedm let a v uplynulých sedmi zápasech jí nasázeli v průměru 41 bodů.

"Skvěle jsme bránili. V poločase jsme si uvědomili, že jsme s nimi pořád v kontaktu. Trenér nám řekl, že nás čekat nejdůležitějších 40 minut v naší kariéře," líčil Ibanez, co se odehrálo v šatně za stavu 13:3 pro favorita.

Francouze mohlo mrzet pouze to, že velké vítězství nevybojovali na domácí půdě, ale na cardiffském stadionu Millennium, kam za nimi dorazilo zhruba 20 tisíc fanoušků. Při odchodu z tribun do víru oslav je z reproduktorů vyprovázela slavná píseň Edith Piaf "Non, je ne regrette rien" (Ne, ničeho nelituji). Bouřlivé oslavy vypukly i ve Francii, která už se může těšit na příští vystoupení svých hrdinů. Semifinále s odvěkými rivaly Angličany už uvidí na vlastní oči na pařížském Stade de France.

Reklama

Související témata: