Hlavní obsah

Souboj čínských obrů v NBA vyhrál Jao Ming

NEW YORK

Souboj čínských obrů v basketbalové lize NBA vyhrál ten větší a známější. Pivot Jao Ming dovedl v pátečním utkání Houston k vítězství 104:88 nad Milwaukee, za které hraje nováček zámořské soutěže I Ťian-lian.

Článek

Jao Ming, jenž měří 229 centimetrů, byl s 28 body nejlepším střelcem zápasu a přidal deset doskoků. Jeho o 16 centimetrů menší krajan dal 19 bodů a doskočil devět míčů.

"Všichni lidé v Číně, kteří se dívali, mají proč být hrdí na to, jak ti dva hráli," řekl trenér poraženého Milwaukee Larry Krystowiak po zápase, který se v nejlidnatější zemi světa vysílal v přímém přenosu. Podle odhadů agentury AP se v Číně dívalo na utkání navzdory časovému posunu až 200 milionů lidí.

Dvacetiletý I Ťian-lian sice odešel poražen, jeho slavný krajan mu však prorokuje skvělou budoucnost. "Má neuvěřitelný talent. Myslím, že bude lepší než já," řekl Jao Ming, pětinásobný účastník utkání All Star, díky kterému je NBA v posledních letech v Číně mimořádně populární.

Oba hráči věděli o tom, že v jejich vlasti bude zápas pod drobnohledem. "Když jsem šel na hřiště, snažil jsem se na to nemyslet. Viděl jsem 18 tisíc diváků v hale a to bylo všechno. Jak jsem na hřišti, soustředím se na hru," prohlásil šestadvacetiletý Jao Ming, který měl lví podíl na tom, že Houston porazil doma Milwaukee už poosmé za sebou.

Velkou pozornost poutal čínský duel i v Americe. Oba hráči se před zápasem sešli ke společnému fotografování, na které I Ťian-lian dorazil se zpožděním. "Hele, tohle by si nováčci neměli dovolovat," žertoval na jeho účet Jao Ming.

Po utkání I Ťian-lian tvrdil, že se nesnažil už zavedené hvězdě NBA vyrovnat. "Nebyl to zápas já proti němu, ale Rockets proti Bucks. Zajímal mě výsledek," uvedl ligový nováček.

Výsledky:
Philadelphia - Toronto 103:105, Charlotte - Indiana 96:87, Boston - Atlanta 106:83, New York - Orlando 102:112, Miami - Phoenix 101:106, Washington - Denver 92:118, Seattle - Utah 101:103, New Orleans - San Antonio 85:97, Houston - Milwaukee 104:88, Portland - Memphis 110:98, LA Lakers - Minnesota 107:93, Sacramento - Cleveland 91:93, Detroit - LA Clippers 103:79.

Reklama

Související témata: