Hlavní obsah

MS basketbalistek 2010 se uskuteční v Česku

CHICAGO

Česko uspořádá MS basketbalistek v roce 2010, šampionát se uskuteční od 23. září do 3. října v Brně a Ostravě. Rozhodla o tom nedělní jednání výkonné rady FIBA v Chicagu.

Foto: ČTK/Michal Doležal

České basketbalistky se stříbrnými medailemi (zleva) Eva Vítečková, Jana Veselá, Hana Machová, Ivana Večeřová a Lucie Blahušková.

Článek

„O šampionát měly zájem také Austrálie, Francie a Lotyšsko, ale všechny tři země na poslední chvíli kandidaturu stáhly. Česko totiž jako jediné z uchazečů vyhovělo tvrdým ekonomickým požadavkům FIBA a dokázalo složit bankovní garanci ve výši 40 miliónů korun,“ sdělil místopředseda České basketbalové federace Jiří Hamza.

„V Brně jsme za posledních dvanáct let úspěšně pořádali ME žen, MS juniorek i dvakrát finále Euroligy, což jistě sehrálo roli v tom, že nám byl nyní přidělen také světový šampionát," uvažoval Hamza, jenž hned v Chicagu podepsal smlouvu o pořádání MS 2010, jehož náklady mají dosáhnout až 200 miliónů korun.

Finále se bude hrát buďto v Ostravě, nebo v Brně

Šampionátu se zúčastní 16 zemí, Česko má jako pořadatel zaručenou účast.

„Pokud se do roku 2010 podaří postavit novou halu v Brně, tak se finálová část odehraje tam, jinak se o medaile bude hrát v Ostravě. Pražská Sazka Arena byla ze hry na základě přání FIBA, která nechce dávat ženský basket do tak obřích hal kvůli obavě, že se nenaplní jejich kapacita," řekl Hamza.

Trenér Jan Bobrovský pro ČTK připustil možnost, že reprezentaci na MS 2010 ještě povede, byť jeho původní záměr byl příští rok na podzim od reprezentace po 9 letech odejít: „Záleží ale na spoustě faktorů v čele s mým zdravím. V každém případě bych chtěl se na mistrovství světa podílet. Když ne jako trenér, tak alespoň při jeho organizování."

FIBA už také určila dějiště olympijské kvalifikace pro OH 2008 v Pekingu, která za účasti českých žen proběhne v červnu příštího roku v Madridu. Dvanáct účastníků – Angola, Argentina, Bělorusko, Brazílie, Tchajwan, Kuba, Česko, Fidži, Japonsko, Lotyšsko, Senegal,  Španělsko – bude rozlosováno do čtyř skupin, z nichž vždy dva nejlepší postoupí do čtvrtfinále. Jeho vítězové si zajistí start na olympiádě, čtyři poražené týmy pak budou hrát o poslední volnou letenku do Číny.

Reklama

Související témata: