Hlavní obsah

Basketbalistky Brna zvítězily v Evropské lize v Gdyni 93:78

GDYNĚ

Střelecký koncert v úvodní čtvrtině zajistil basketbalistkám Gambrinusu Sika Brno v šestém kole Evropské ligy vítězství v polské Gdyni 93:78. České mistryně si po čtvrtečním úspěchu udržely vedení ve skupině C, při rovnosti bodů s obhájkyněmi prvenství ze Spartaku Moskva mají lepší skóre. Basketbalistky Brna vyhrály proti Gdyni v Evropské lize už osmé utkání za sebou.

Článek

Hra Brňanek v první čtvrtině se pohybovala v oblasti basketbalového ideálu. Vynikaly nejen dobrou defenzivou, ale také neomylnou koncovkou, neboť takřka každá střela na polský koš propadla obroučkou. V řeči statistiky za úvodních deset minut vystřelily brněnské basketbalistky z dvoubodového prostoru jedenáctkrát a deset střel bylo přesných, což znamenalo úspěšnost přes 90 procent.

Stejně dobře na tom byly i z tříbodového území, kde ze sedmi pokusů byly pouze dva nepřesné. V podkošovém prostoru neomylně střílely Kulichová, Afričanka Maiga-Baová a Slovenka Žirková. Ta přidala do svého rejstříku i střelbu z větší vzdálenosti a jen za první čtvrtinu zaznamenala 15 bodů. Časový úsek od páté do osmé minuty vyhrály české mistryně 11:0 a po deseti minutách vedly 35:23.

"Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře. Připravili jsme se dokonale na zónovou obranu soupeřek, které jsme výborně rozběhali. Gdyně se sice snažila naše útoky v obraně zdvojovat, ale nedařilo se jí to," řekl ČTK trenér Jan Bobrovský.

Do poločasu se podařilo Gdyni srovnat krok, když se rozehrála zejména Američanka Holdsclawová. Při jejím bránění sbíraly Brňanky od přísných rozhodčích hodně osobních chyb. Zlepšená hra polského týmu ale na zvrat nestačila, bodový rozdíl se příliš neměnil.

Režii zápasu vzaly po změně stran opět do svých rukou brněnské basketbalistky, které přiváděly své soupeřky k zoufalství zejména střelbou z tříbodového území. V druhém poločase vynikala střelecky zejména Vítečková. V poslední minutě už byl rozdíl dvacetibodový, v samém závěru ale ještě Gdyně zkorigovala výsledek, když Jujková současně s klaksonem zaznamenala tříbodový koš.

"Už jsme měli vítězství jasné, takže tato střela tolik neznamenala. Už v posledním zápase proti belgickému Namuru jsme hráli velmi dobře, tentokrát jsme podali nejlepší náš letošní výkon na hřišti soupeřek," dodal spokojený trenér Bobrovský.

Výsledek - skupina C:
Lotos Gdyně - Gambrinus Sika Brno 78:93 (23:35, 36:49, 58:70)
Nejvíce bodů: Holdsclawová 24, Cantyová 16, Breitreinerová 12 - Vítečková 22, Žirková 20, Maiga-Baová a Kulichová po 15. Rozhodčí: Denis (Belg.), Tatičová (Srb.), Ponomarenko (Ukr.). Fauly: 12:19. Trestné hody: 28/25 - 8/6. Trojky: 3:13. Diváci: 1200.

Reklama