Hlavní obsah

Brňanky doma v Eurolize vyhrály, rozhodne třetí zápas ve Valencii

BRNO

Naděje basketbalistek Gambrinusu Sika Brno na postup do závěrečného turnaje Final Four Euroligy stále žije. Po úterní porážce ve Valencii využily ve druhém čtvrtfinálovém duelu domácího prostředí a výhrou 65:55 srovnaly stav série na 1:1. O postupujícím definitivně rozhodne třetí zápas, který bude na pořadu ve středu ve Španělsku.

Článek

„Pečlivá příprava na utkání se nám vyplatila, ale v závěru jsme si cestu za vítězstvím nepochopitelně zkomplikovali. Základem úspěchu byla výrazně zlepšená obrana. Šance na postup zůstávají otevřené,“ mínil kouč českých mistryň Jan Bobrovský.

Jeho družstvo v základní sestavě Kulichová, Vítečková, Maiga-Baová, Whitmoreová a Žirková vstoupilo do zápasu nervózně, což se odrazilo ve zkažených přihrávkách a nepřesné střelbě. Úvodní čtvrtinu prohrálo o tři a na začátku druhé ztrácelo ještě pět bodů.

Pak se ale tuzemské šampiónky výrazně zlepšily. Přidaly na důrazu v obraně a vyšlo jim několik rychlých protiútoků. Osmibodovou šňůrou otočily skóre na 20:17 ve svůj prospěch. To už byly na hřišti i kapitánka Machová a maďarská pivotka Béresová, které nastoupily vzhledem ke zdravotním problémům se sebezapřením.

Zlobila především Douglasová

Brňanky si zlepšenou střelbou vybudovaly do přestávky s podporou zaplněného hlediště osmibodový náskok. Druhou desetiminutovku vyhrály o jedenáct bodů. Nevěděly si ovšem rady s americkou křídelnicí Douglasovou, ta sama zaznamenala za první poločas patnáct bodů. Naopak její krajanku Miltonovou, která v minulosti oblékala dres Gambrinusu, se jim oproti prvnímu střetnutí ve Španělsku dařilo hlídat mnohem lépe.

Po pauze přidalo Brno dva dvoubodové koše, avšak pak domácí hráčky postihl útlum a Valencie ukrojila z manka šest bodů. Trenér Bobrovský si vybral oddechový čas a nápor soupeře tím zastavil. Rozdíl ve prospěch českého týmu začal opět narůstat. Těsně před koncem třetího dějství se trefila z trojkové pozice Žirková a Brňanky vedly vysoko 52:36.

Jenže v závěru přestaly basketbalistky Gambrinusu opět trefovat koš a střetnutí se znovu zdramatizovalo. Valencia snížila na čtyři body. Až další trojka Žirkové a vydařený průnik Machové vnesly do brněnských řad definitivně klid a domácí hráčky si tak mohly užít ovací fanoušků.

Euroliga - čtvrtfinále:
Gambrinus Sika Brno - Ros Casares Valencie 65:55 (12:15, 33:25, 52:36)
Nejvíce bodů: Maiga-Baová 15, Žirková a Vítečková po 10, Veselá 7 - Douglasová 22, Miltonová 13, Palauová 10. Rozhodčí: Radovič (Chor.), Javor (Slovin.), Barth (Něm.). Trestné hody: 3/3 - 7/4. Fauly: 16:11. Trojky: 4:5. Diváci: 2100 (vyprodáno). Stav série: 1:1.
Další zápasy:
Dynamo Moskva - Spartak Moskva 58:98 (konečný stav série 0:2), Jekatěrinburg - CSKA Moskva 94:90 (konečný stav série 2:0).

Reklama

Související témata: