Hlavní obsah

Basketbalisté Bostonu vstoupili vítězně do finále NBA

BOSTON

Basketbalisté Bostonu vyhráli první zápas finále zámořské NBA. Ve čtvrtek porazili na domácí palubovce Los Angeles Lakers 98:88 a ujali se vedení v sérii na čtyři vítězná utkání, která bude pokračovat v neděli znovu v Bostonu.

Článek

Hrdinou utkání se stal kapitán Celtics Paul Pierce, který s podezřením na zranění kolena opustil palubovku na vozíčku, ale vrátil se do hry a patnácti body ve třetí čtvrtině zlomil zápas ve prospěch svého týmu.

Pierce se v této části hry po srážce se spoluhráčem skácel na zem a chytil se za pravé koleno. V první chvíli ho ovládlo zděšení. "Když jsem upadl, tak jsem si myslel, že jsem si tam něco přetrhl. Nemohl jsem se hýbat. Problesklo mi hlavou: 'Takhle to přece nemůže skončit'," popisoval Pierce kritický okamžik. Vyděšený byl i trenér Doc Rivers. "Když jsem ho viděl na palubovce, lekl jsem se. Jeho návrat nás dostal nahoru," řekl.

Lékař Bostonu Brian McKeon Pierce prohlédl v šatně a usoudil, že zranění kolena není vážné. Opora Celtics se tak za chvíli s bandáží na koleně objevila na palubovce k radosti 18 000 fanoušků i spoluhráčů. "Všichni byli jako znovuzrození. Bylo fajn ho vidět," řekl Kevin Garnett, se 24 body nejlepší střelec Bostonu.

Na Pierceovi nebyly znát žádné známky zranění, během 22 sekund se dvakrát trefil za tři body a dostal Celtics do vedení 75:71. "Věděl jsem, že tam musím být pro tým," poznamenal na tiskové konferenci, kde si koleno ledoval.

Lídr Lakers Kobe Bryant měl pomalý rozjezd do zápasu. Nejužitečnější hráč soutěže v první čtvrtině trefil jen tři z deseti střeleckých pokusů a až ve druhé dvanáctiminutovce se rozjel ke konečným 24 bodům.

Podle něj kalifornský celek nepředvedl výkon na hranici svých možností. "Myslím, že jsme nechytili správný rytmus, nebyli jsme to my. Hráli fyzicky mnohem náročnější basketbal než my a myslím, že tomu se musíme přizpůsobit," komentoval výkon svého týmu.

NBA - finále, 1. zápas:
Boston - Los Angeles Lakers 98:88
Nejvíce bodů: Garnett 24, Pierce 22, Allen 19, Rondo 15 - Bryant 24, Gasol a Fisher po 15, Odom 14. Trestné hody: 35/28 - 28/21. Fauly: 22:29. Trojky: 6:3. Diváci: 18.624. Stav série 1:0.

Reklama

Související témata: