Hlavní obsah

Basketbalistky odletěly na moskevský test v olympijské sestavě

MOSKVA

Už v olympijské sestavě odletěly české basketbalistky do Moskvy k v úterý začínajícímu přípravnému turnaji. Vedle družstva Izraele tam potkají na hry v Pekingu se rovněž chystající Španělky a domácí Rusky.

Článek

Po dvou týdnech fyzické a herní přípravy v Brně a Luhačovicích jde o první zápasovou prověrku českého týmu před OH.

„Původně jsme měli hrát jen dvě utkání s Ruskem, jenže pořadatelé si pozvali ještě další dvě země a oznámili významné předolympijské klání. Pro nás je to důležitý test, ale nejsem zrovna nadšen z toho, že tam narazíme na Španělsko, které máme za soupeře ve skupině olympijského turnaje,“ přiznal trenér Jan Bobrovský.

Z družstva, které na OH 2004 v Aténách vybojovalo páté místo, bude nyní v Moskvě a později i v Pekingu hrát sedmička Hartigová, Kulichová, Machová, Uhrová, Večeřová, Veselá, Vítečková, spolu s ní se na olympijskou premiéru mohou těšit Elhotová, Hejdová, Šujanová, Svobodová a Mokrošová-Bednářová.

Jediná změna v týmu

Proti úspěšné červnové olympijské kvalifikaci provedl kouč v sestavě národního týmu jedinou změnu. Místo pivotky Stehlíkové z brněnského Gambrinusu zařadil do nominace Svobodovou z týmu městského rivala Valosunu, která naposledy reprezentovala na loňském mistrovství Evropy v Itálii. „Rozhodla mezi nimi momentální výkonnost a nemohli jsme už déle čekat, protože olympijský výbor vyžadoval uzavřít nominaci,“ sdělil Bobrovský s tím, že Stehlíkové a Zohnové, která rovněž absolvovala domácí soustředění, připadla role náhradnic pro Peking.

Po pátečním návratu z Moskvy pojedou reprezentantky ještě na pár dnů do Opavy. „Tam 29. a 30. července sehrajeme ještě dvě mezistátní utkání s Bulharkami, nafasujeme a 4. srpna už je plánován odlet do Pekingu,“ říká Bobrovský, jehož hráčky začnou olympijský turnaj 9. srpna proti obhájkyním zlata z USA.

„Pokud s nimi sehrajeme slušné utkání, může to hodně pomoci pohodě týmu, ale bojím se, aby ji vysoká porážka hned v úvodu nenarušila,“ uvažuje trenér.

Reklama

Související témata: