Hlavní obsah

Ruští volejbalisté narazí v olympijském semifinále na tým USA

PEKING

Volejbalisté Ruska porazili ve čtvrtfinále olympijských her Bulharsko 3:1 a budou hrát v Pekingu o medaile. O postup do finále, kde byli naposledy před osmi lety v Sydney, si zahrají s týmem USA. V druhém semifinále na sebe narazí Brazilci a Italové a zopakují si tak aténský boj o zlato.

Článek

Teprve podruhé a naposledy si dnes v Pekingu zahrál bulharský kapitán Plamen Konstantinov. Pětatřicetiletý hráč měl při krevní zkoušce před zahájením her lehce zvýšenou hodnotu testosteronu a národní federace jej raději z olympiády odvolala. Výsledek dalšího testu v minulém týdnu byl negativní, takže se Konstantinov na hry vrátil a v pondělí pomohl k týmu výhře nad Venezuelou.

Proti Rusům, kteří v základní skupině prohráli až poslední utkání s Polskem v pěti setech, však ani jeho přítomnost Bulharům nepomohla.

Na medailovou šňůru z posledních tří olympijských her mohou navázat obhájci stříbra z Atén Italové, kteří v posledních letech marně čekají na větší mezinárodní úspěch. V souboji s mírně favorizovanými Poláky opanovali vcelku jasně úvodní dvě sady, ale třetí set prohráli a ve čtvrtém se jen velice pomalu dostávali do hry.

Poláci jim díky tomu utekli až na slibné vedení 8:2. Nakonec však Italové stihli odvrátit dva setboly a propracovali se sami ke dvěma mečbolům. Jejich soupeř se však nevzdal a po více než půlhodinovém dramatu získal čtvrtou sadu 28:26. Ve zkrácené hře se po vyrovnaném úvodu ujali režie Italové a zdálo se, že náskok 11:8 již nepustí. Poláci však podruhé v utkání vstali z mrtvých a dokázali odvrátit další dva mečboly. S celkově pátým za stavu 15:16 zakončeným přesnou smečí Mattea Martina si však již poradit nedokázali.

Pět setů se hrálo také v utkání USA - Srbsko. Stejně jako ve finále letošní Světové ligy se nakonec radovali Američané, které do olympijského semifinále nasměroval zejména vynikající výkon univerzála Claytona Stanleyho v tie-breaku. V tom Stanley zastínil i srbskou oporu Ivana Miljkoviče, s 28 body nejlepšího útočníka zápasu.

Jasný průběh mělo naopak čtvrtfinále mezi obhájci zlata z Atén Brazilci a domácí Čínou. Ta se v ani jednom setu nevzmohla na více než 17 bodů a do medailových bojů nezasáhne.

Výsledek volejbalového čtvrtfinále, muži:
Rusko - Bulharsko 3:1 (-20, 16, 22, 21), Itálie - Polsko 3:2 (19, 22, -18, -26, 15), Brazílie - Čína 3:0 (17, 15, 16), USA - Srbsko 3:2 (-20, 23, -21, 18, 12).

Reklama

Související témata: