Hlavní obsah

Skalp Lucemburska bere tým jako povinnost

PRAHA

Stoprocentně úspěšní jsou zatím čeští házenkáři v kvalifikaci ME 2010 a v neděli chtějí v Lovosicích (od 14.30 h, vysílá ČT 4) přidat na své konto už čtvrté vítězství. V Lucembursku ve čtvrtek večer přesvědčivě zvítězili 35:24 a domácí odveta s nejslabším účastníkem skupiny by měla přinést výběru trenéra Martina Liptáka další povinný dvoubodový zisk.

Článek

„Chci, aby hráči odvedli odpovědný výkon, při němž by dobře fungovala zatažená obrana ve spolupráci s výborně chytajícím brankářem, a získávali jsme hodně míčů pro rychlý útok. Rád bych znovu zažil pohodový zápas, při němž dostanou příležitost i mladí z lavičky, a přitom nebude pochyb o našem vítězství,“ uvažuje Lipták.

Už první vzájemné utkání v Lucemburku se neslo v režii českého celku, který se prosazoval především ze spojek. Filip Jícha a Ondřej Zdráhala se trefili celkem sedmkrát, díky jejich gólům vedlo Česko brzy po změně stran už desetibrankovým rozdílem 24:14. „Podařilo se nám na soupeře vlítnout a ukázat mu, že proti nám nemá šanci. Pak už to nebylo těžké. Stejnou taktiku musíme uplatnit i v neděli doma, záleží hodně na přístupu,“ má jasno brankář Petr Štochl.

Lucembursko neřeší, prioritou je vlastní hra

„V týmu panuje pohoda a při veškeré úctě k házenkářské kvalitě soupeře věřím, že se s ním vypořádáme i doma. A to i přesto, že nám chybějí zranění Horák, Sobol, Hrubý a z rodinných důvodů taky Nocar. Na jejich postech to ale ve čtvrtek dobře zvládli mladí,“ prozrazuje Štochl, jenž může v brance alternovat s Galiou. V poli by se měli v základní sestavě objevit na křídlech Lehocký s Filipem, role pivota se ujme Vraný a na postu spojek začnou hrát Jícha, Zdráhala, Mráz.

„Na střídání do obrany určitě znovu využijeme dvojici specialistů Kubeše a Hynka. Ani moc neřešíme nějaké silné či slabé stránky Lucemburčanů, prioritou je naše vlastní hra. Snažím se, aby kluci mělo jasno, na čem chceme stavět a co předvést v obraně a útoku,“ líčí kouč.

Reklama