Hlavní obsah

Nymburk prohrál v Bilbau, ale jeho šance na postup ještě žijí

BILBAO

Basketbalisté Nymburka utrpěli v Evropském poháru FIBA třetí prohru za sebou. Čeští šampióni v úterý podlehli v hale vedoucího celku skupiny H Bilbaa 72:93, ale jejich šance na postup do vyřazovacích bojů ještě nejsou úplně ztracené, pokud v lednu ve zbývajících zápasech vyhrají v Podgorici a v závěrečném duelu základní části i nad Vršacem.

Článek

Bilbao na domácí palubovce s Nymburkem potvrdilo svoji stoprocentní bilanci a v předstihu si zajistilo účast v play-off. Středočeši naopak po úterku mají bilanci jedné výhry a tří porážek, stejně jako Podgorica, která v úterý podlehla ve Vršaci. Ten má vyrovnaný poměr dvou výher a nezdarů.

Podle nymburského trenéra Muliho Kacurina se jasně projevil rozdíl kvality španělské a české ligy. "V některých věcech jsme strašně zaostávali, hlavně ve ztrátách, měli jsme i mnohem horší střelbu. S tím jsme proti takovému soupeři absolutně nemohli pomýšlet na vítězství," řekl Kacurin.

Zápas začal ujíždět od druhé čtvrtiny

Šance Nymburka na dobrý výsledek začaly pohasínat po úvodní desetiminutovce, v níž suveréni české ligy dokonce chvílemi vedli a odolávali náporu týmu z nejkvalitnější soutěže Evropy. Nymburku začal zápas "ujíždět" od druhé čtvrtiny: jeho hráči začali pod tlakem obrany baskického klubu čím dál víc chybovat, kupili ztráty v rozehrávce a domácí je nekompromisně trestali.

Brzy je hřálo patnáctibodové vedení, navíc Nymburk za sedm minut dokázal vstřelit pouhé čtyři body, ale zlepšení na konci poločasu ještě hostům uchovalo naději. Jenže po půli Bilbao začalo znovu udávat tempo a hlavně díky neudržitelné dvojici Salgado - Blums rychle vyrazilo do velkého trháku.

Manko vyšplhalo až na 21 bodů

Na konci třetí čtvrtiny manko nymburských hráčů vyšplhalo až na 21 bodů, ale svěřenci kouče Muliho Kacurina se nevzdali a vzepětím v závěrečném dějství alespoň zabránili debaklu. Nymburk podrželi hlavně Jagodnik s Křemenem, jejichž bodový příděl zaskočil ukolébané mužstvo Bilbaa, v jehož dresu se v závěru objevil na palubovce i dvacetiletý český pivot Tomáš Hampl a dočkal se i prvního bodu v soutěži.

Nymburk se přiblížil pět minut před závěrečným klaksonem až na dohled deseti bodů (71:61). K senzačnímu obratu však bylo daleko, Bilbao si čtvrtou výhru v soutěži bez potíží uhlídalo a nedopustilo žádné drama. Naopak v závěru rychle nasázelo třináct bodů a jeho výhra rázem znovu měla dvacetibodovou příchuť.

Bilbao Basket - ČEZ Nymburk 93:72 (17:14, 37:29, 69:48)
Nejvíce bodů: Seibutis 21, Salgado 19, Banič 16 - Jagodnik 18, Lee 12, Křemen 10. Rozhodčí: Rocha (Port.), Lefwerth (Švéd.), Bissang (Fr.). Fauly: 23:20. Trestné hody: 16/12 - 19/15. Trojky: 11:7. Diváci: 5000.
Hemofarm Vršac - Budučnost Podgorica 89:85.

Reklama

Související témata: