Hlavní obsah

Basketbalista Mourning ukončil kvůli zranění kariéru

MIAMI

Osmatřicetiletý basketbalista Alonzo Mourning ukončil kvůli vážnému zranění kolena kariéru. Pivot Miami nehrál od předloňského prosince, kdy si v utkání NBA s Atlantou utrhl vazy v pravém koleni a čtyřhlavý stehenní sval.

Článek

Mourning se v posledních měsících připravoval na návrat k basketbalu v tréninkovém komplexu Miami. V šatně týmu měl stále svou skříňku, ale kvůli obavám o zdraví se rozhodl skončit. "Opravdu si myslím, že ukončení kariéry je to nejlepší, co můžu udělat," citovala agentura AP Mourninga. "Není to lehké rozhodnutí, ale v osmatřiceti letech si myslím, že jsem pro basketbal udělal vše, co bylo v mých silách. A že to byla skvělá jízda."

Vážné zdravotní potíže vyřadily Mourninga, šampióna NBA z předloňské sezóny, ze hry již v roce 2000. Kvůli problémům s ledvinou tehdy zmeškal většinu sezony, ale v březnu 2001 se vrátil. Pak se však Mourningův zdravotní stav zhoršil a vynechal kvůli tomu celou sezonu 2002/2003. V roce 2003 se podrobil úspěšné transplantaci a v sezoně 2004/2005 se k basketbalu vrátil. Shodou okolností si Mourning předloni koleno poranil v den čtvrtého výročí transplantace.

V NBA nastoupil během patnáctileté kariéry k 838 zápasům a v průměru v nich nasbíral 17,1 bodu a 8,5 doskoku.

Reklama