Hlavní obsah

Basketbalistky Brna končí, nestačily na drtivou koncovku Bourges

BOURGES

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno podlehly v rozhodujícím třetím osmifinálovém utkání Evropské ligy ve francouzském Bourges po dramatické koncovce 62:67. Celou sérii prohrály české mistryně 1:2 na zápasy a jsou vyřazeny. Navzdory porážce odvedly Brňanky velmi dobrý výkon a o jejich prohře rozhodlo až závěrečných šest minut.

Článek

V nich neudržely osmibodový náskok, Bourges po šňůře 13 bodů otočilo výsledek a postup si už nenechalo ujít. Do čtvrtfinále se tak neprobojoval žádný český celek. Brňanky se do čtvrtfinále v dosavadních 13 startech v Evropské lize nedostaly pouze jednou, před sedmi lety.

"V závěru jsme nedali ani bod, začali jsme se bát o výsledek a zakončovali z nepřipravených pozic. Ke změně nepomohly ani oddechové časy. Soupeřky nás přeskákaly a získané míče stačily zakončit. Měli jsme krůček k úspěchu," řekl trenér Jan Bobrovský.

Ocenil nicméně odvážný výkon svých svěřenkyň. "Dlouho jsme hráli velmi dobře, dařilo se zejména Žirkové. Ale na druhé straně se nedařilo našim pivotkám, které zaznamenaly pouze jedenáct bodů," dodal Bobrovský. Z brněnských pivotek vstřelila Kulichová osm a Whitmoreová tři body, Lotyška Jansoneová i Maďarka Ivkovicné-Béresová vyšly naprázdno.

Francouzský tým hrál v úvodu hodně nervózně a nechal se zaskočit rychlými protiútoky Brňanek, které po dvou úspěšných průnicích Maiga-Baové a tříbodovém koši Vítečkové vedly snadno 7:3 a poté 11:6. Hráčky Bourges však z počátečního útlumu a krize vytáhla obdivuhodným způsobem rozehrávačka Dumercová, která třikrát zamířila z tříbodového prostoru a ani jednou neminula cíl. Právě její zásluhou se dostaly v bouřlivé kulise domácí basketbalistky opět do hry.

Brňanky si udržovaly mírný náskok

České mistryně na rozdíl od soupeřek mnohem častěji zakončovaly, nebyly ale procentuálně kromě Maiga-Baové a pivotky Kulichové tak úspěšné. Přesto si s výjimkou poslední minuty úvodní čtvrtiny udržovaly mírný náskok. Na brněnský tým dolehla chvilková krize v úvodu druhé čtvrtiny: basketbalistky Bourges přitvrdily obranu, několikrát vystihly nepřesnou rozehrávku a osmibodovou šňůrou naznačily trhák.

Plány jim ale překazila Žirková, která sedmi body za sebou v závěru poločasu srovnala skóre. Brňanky dokázaly eliminovat i podkošovou sílu svých protivnic a získaly v úvodní dvacetiminutovce o dva míče více. Krok se soupeřkami nedržely pouze ve střelbě z tříbodového území.

V dramatické přetahované vyšel po změně stran nástup domácímu týmu. Za záchrannou brzdu zatáhla opět přesná Žirková, která zejména z podkošového prostoru byla takřka neomylná. Francouzky navzdory domácímu prostředí neoplývaly takovou suverenitou jako v prvním utkání. Po půlhodině poněkud křečovitě hrající Bourges prohrávalo o dva body 47:49.

Takticky dobře hrající basketbalistky Brna získaly po tříbodových střelách Horákové a Žirkové sedm minut před koncem sedmibodový náskok. Křečovitě hrající Francouzky se pokoušely dostat z krize bojovností, ještě necelých šest minut před koncem ale prohrávaly 53:61. V závěru jim však zoufalý pokus o zvrat vyšel: v ohlušujícím kotli otočily výsledek a postup si už nenechaly vzít.

Třetí osmifinálové utkání Evropské ligy basketbalistek:
Basket Bourges - Gambrinus Sika Brno 67:62 (20:19, 35:35, 47:49)
Nejvíce bodů: Dumercová 23, Maničová 17, Ndongueová 15 - Žirková 19, Maiga-Baová 15, Kulichová a Vítečková po 8. Trestné hody: 13/7 - 10/7. Fauly: 17:20. Trojky: 10:5. Doskoky: 29:28. Diváci: 3000. Konečný stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: