Hlavní obsah

Basketbalisté Lakers ukončili v odvetě finále NBA sérii Bostonu

NEW YORK

Basketbalisté Los Angeles Lakers při svém prvním návratu do Bostonu po prohraném sedmém utkání finále minulého ročníku NBA ukončili vítěznou sérii Celtics. Domácí ve vyhecovaném duelu podlehli 109:110 po prodloužení a přemožitele našli po dvanácti zápasech.

Článek

Lakers se podařilo přerušit vítěznou šňůru svých letitých rivalů z Bostonu podruhé v sezoně. V prosinci Celtics v první repríze finále prohráli v Los Angeles po sérii 19 výher 83:92.

Klíčovým mužem závěrečných okamžiků čtvrtečního duelu byl Lamar Odom, jenž proměnil 16 sekund před koncem nastavení dva trestné hody. "Trochu jsem se pomodlil ke své matce a zavěsil obě šestky. Je to úžasná výhra, ale pomsta nebude dokonána, dokud s nimi nebudeme hrát v sérii na sedm zápasů a neporazíme je," řekl Odom v narážce na loňské finále.

O střelu poslední šance se pár sekund před sirénou pokusil bostonský Ray Allen, míč ale nedolétl ani ke koši a faul, ve který specialista na trojky doufal, rozhodčí neodpískali.

"Nemyslím, že to byl faul. Hráli hodně fyzicky a někdy prostě faul dostanete a někdy ne," uvedl nejlepší střelec zápasu Kobe Bryant, jenž trefil pouze 10 z 29 střel. "Byl to velký zápas. Myslím, že nikdo nečekal, že tu vyhrajeme," dodal autor 26 bodů.

O dva méně zaznamenal v dresu Lakers Španěl Pau Gasol, jenž si připsal důležitých pět bodů v prodloužení a doskočil celkem 14 míčů. Allen, který byl před zápasem dodatečně nominován do Utkání hvězd místo zraněného Jameera Nelsona z Orlanda, byl nejlepším střelcem Bostonu s 22 body.

V utkání mezi dvěma největšími favority na opětovnou účast ve finále nebyla nouze o nervózní momenty. Za vzájemné pošťuchování ve druhém poločase byly připsány technické chyby Bryantovi a bostonskému Rajonu Rondovi, tresty dostali i domácí Leon Powe a Josh Powell z Lakers.

Basketbalisté Philadelphie zdolali 99:94 Indianu několik hodin poté, co se dozvěděli, že už za ně v této sezoně nenastoupí Elton Brand. Nejlépe placený hráč týmu je zraněný od prosince a v pondělí se podrobí operaci pravého ramene, která ho vyřadí pro zbytek ročníku.

Čtvrteční zápasy NBA:
Boston - LA Lakers 109:110 po prodl., Philadelphia - Indiana 99:94, Utah - Dallas 115:87.

Reklama