Hlavní obsah

Brněnské volejbalistky zdolaly Slavii až po pětisetové bitvě

OSTRAVA/BRNO

Favorizované brněnské volejbalistky měly v úvodním čtvrtfinálovém duelu extraligy hodně práce s pražskou Slavií, druhý celek základní části uspěl až po pětisetovém dramatu. Do play off naopak vykročil vítězně další pražský celek Olymp, obhájkyně titulu vyhrály v Ostravě 3:1.

Článek

Až do stavu 11:9 v pátém setu byly volejbalistky Slavie blízko velkému překvapení. Pak ale přišla série podání brněnské Nosekové a domácí hráčky už soupeřkám nedovolily získat ani bod. Brno si tak připsalo očekávané vítězství, i když cesta k němu byla hodně komplikovaná.

V úvodu se přitom zdálo, že vše bude podle tabulkových předpokladů. Brňanky v prvním setu získaly rychlé vedení, které udržovaly až do koncovky. Slávistky se marně snažily držet krok. Od druhého setu však nastal obrat. Brnu se přestalo dařit na servisu a koncovku pro sebe uhrála Slavia.

Pro zaskočené Brňanky pak byl průběh třetí sady doslova katastrofální, soupeřky jim dovolily uhrát jen 15 bodů. Přesto se domácí hráčky dokázaly ještě semknout. Začalo jim vycházet podání a hlavně se zlepšila jejich útočná produktivita. Nejvíce se dařilo Martině Útlé, která táhla většinu brněnských útoků.

"Trochu jsem čekal, že zápas může být těžký, a bohužel se to potvrdilo. Dnes nám sice vycházela přihrávka, ale úplně jsme vypadli na servisu. Celý zápas jsme nedokázali pokrýt středové hráčky soupeřek a i v dalších činnostech hrály Pražanky výborně, jak jsem je ještě neviděl. Naštěstí se nám od čtvrtého setu podařilo zvednout hlavu," uvedl brněnský trenér Ondřej Marek.

V Ostravě sice domácí hráčky odvrátily v úvodní sadě čtyři setboly, přesto ji nakonec ztratily. V druhém dějství pak Ostravankám nestačil ani slibný náskok 18:11, poté totiž přenechaly iniciativu soupeři a ten toho bezezbytku využil.

Třetí set už Ostravě patřil celý, ale ve čtvrté sadě domácí tým zase jen marně dotahoval. Olymp nevyužil tři mečboly, ale ještě víc zdramatizovat zápas se ostravským volejbalistkám nepodařilo.

Trenér Olympu Stanislav Mitáč označil vítězství na soupeřově půdě za nesmírně cenné. "Volejbal byl velice nervózní se spoustou chyb na obou stranách," poznamenal Mitáč. "Málo jsme hráli středem, protože byl špatný příjem. A v rozhodujících momentech naše hráčky zkoprněly," povzdechl si domácí kouč Leopold Tůma.

Už v pátek vstoupily do play off vítězky základní části z Prostějova, které doma hladce porazily Přerov. Zbývající čtvrtfinálový duel Olomouc - Liberec se hraje v neděli, druhé zápasy sérií na tři vítězství jsou na programu ve středu.

První čtvrtfinálové zápasy extraligy volejbalistek:
Ostrava - Olymp Praha 1:3 (-24, -23, 16, -23)
Rozhodčí: Blažek, Antušák. Čas: 99 min. Diváci: 211. Stav série: 0:1.
Brno - Slavia Praha 3:2 (18, -24, -15, 21, 11)
Rozhodčí: Gall, Došlík. Čas: 98 min. Diváci: 200. Stav série: 1:0.

Reklama