Hlavní obsah

Rozhodčím na MS házenkářů v Chorvatsku prý nabízeli prostitutky

KODAŇ

Během lednového mistrovství světa házenkářů v Chorvatsku si prý zástupci pořádající země snažili naklonit rozhodčí tím, že jim nabízeli služby prostitutek. Dánský sudí Lars Ejby Pedersen v sobotu televizní stanici TV2 řekl, že všichni arbitři byli zváni na elegantní večeře ve společnosti spoře oděných dam.

Článek

"Nikdy nám nic přímo nenabídli, ale všem bylo jasné, že jde o prostitutky," prohlásil Pedersen s tím, že spolu s třemi dalšími dánskými rozhodčími hostinu opustil. Tvrdí, že nikdy jindy se s podobnými praktikami nesetkal.

Chorvatští házenkáři se na šampionátu probojovali až do finále, v němž podlehli olympijským vítězům z Francie. Česká reprezentace na turnaji chyběla.

Pedersenova výpověď je dalším dílkem do mozaiky současné korupční aféry v házené, kterou rozpoutalo obvinění, že elitní německý klub Kiel uplácel sudí v Lize mistrů. Zaměstnavatel českého reprezentanta Filipa Jíchy je podezřelý, že díky podvodným praktikám vyhrál i předloňský finálový dvojzápas prestižní soutěže. Obviněním se zabývá státní zastupitelství.

Snahu o ovlivnění nahlásil podle dnešních informací magazínu Der Spiegel i někdejší švýcarský sudí Michele Falcone. Před semifinálovým utkáním PVP mezi Valladolidem a Velenje v březnu 2004 mu prý v noci zavolal bývalý slovinský kolega a přesvědčoval ho, že Velenje musí zápas vyhrát. Falcone nahlásil událost německému delegátovi zápasu Gerdu Butzeckovi, který poté informoval generálního sekretáře EHF Michaela Wiederera, ale tím celá záležitost skončila.

Reklama